Po ostatnim schabie w sosie pieczarkowym zostało mi kilka pieczarek i postanowiłam je wykorzystać do dzisiejszego obiadu :) Dodatkowo potrzebuję zrobić obiad na 2-3 dni, a to świetna okazja na kolejną odsłonę moich pulpecików.
Szybkie w zrobieniu, praktyczne i przepyszne. Każdy, mały i duży niejadek będzie się zajadał ze smakiem!
Dzięki temu, że klopsiki są w towarzystwie sosu można podawać je na różne sposoby, wg uznania :) z ryżem, z kaszą, z ziemniaczkami lub jak u mnie z makaronem ;)
Ponadto pieczarki można zastąpić innymi, Waszymi ulubionymi grzybami.
Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym jest identyczny jak ten w sosie pomidorowym: KLIKNIJ --> pulpety w sosie pomidorowym
Różnią się jedynie sosem i na to wrzucam przepis.
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso przygotowujemy dokładnie tak samo jak w przepisie --> pulpety w sosie
Obtaczamy w mące i delikatnie przysmażamy z każdej strony.
Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu około 30 min, w tym czasie robimy sos.
Pieczarki i cebulę obieramy. Pieczarki kroimy na talarki, a cebulę siekamy w piórka i przysmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Doprawiamy solą pieprzem i paprykami w proszku. Dodajemy masło. Dusimy do miękkości.
Pieczarki wraz z cebulą dodajemy do mięsa, wlewamy śmietanę, dodajemy rozmaryn. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około 15 min.
Gdyby sos był zbyt rzadki to posypujemy delikatnie mąką po wierzchu i delikatnie mieszamy.
Gotowe! smacznego :)
Szybkie w zrobieniu, praktyczne i przepyszne. Każdy, mały i duży niejadek będzie się zajadał ze smakiem!
Dzięki temu, że klopsiki są w towarzystwie sosu można podawać je na różne sposoby, wg uznania :) z ryżem, z kaszą, z ziemniaczkami lub jak u mnie z makaronem ;)
Ponadto pieczarki można zastąpić innymi, Waszymi ulubionymi grzybami.
Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym jest identyczny jak ten w sosie pomidorowym: KLIKNIJ --> pulpety w sosie pomidorowym
Różnią się jedynie sosem i na to wrzucam przepis.
Składniki:
- 15-20 szt średniej wielkości pieczarek
- 2 małe cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 szklanki bulionu mięsnego
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- szczypta rozmarynu
- słodka i ostra papryka w proszku
- łyżka masła
- olej
Przygotowanie:
Mięso przygotowujemy dokładnie tak samo jak w przepisie --> pulpety w sosie
Obtaczamy w mące i delikatnie przysmażamy z każdej strony.
Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu około 30 min, w tym czasie robimy sos.
Pieczarki i cebulę obieramy. Pieczarki kroimy na talarki, a cebulę siekamy w piórka i przysmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Doprawiamy solą pieprzem i paprykami w proszku. Dodajemy masło. Dusimy do miękkości.
Pieczarki wraz z cebulą dodajemy do mięsa, wlewamy śmietanę, dodajemy rozmaryn. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około 15 min.
Gdyby sos był zbyt rzadki to posypujemy delikatnie mąką po wierzchu i delikatnie mieszamy.
Gotowe! smacznego :)
Bardzo dobry pomysł... pulpety są przepyszne z grzybami :-)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuń