Pulpety w sosie pieczarkowym

Po ostatnim schabie w sosie pieczarkowym zostało mi kilka pieczarek i postanowiłam je wykorzystać do dzisiejszego obiadu :) Dodatkowo potrzebuję zrobić obiad na 2-3 dni, a to świetna okazja na kolejną odsłonę moich pulpecików. 
Szybkie w zrobieniu, praktyczne i przepyszne. Każdy, mały i duży niejadek będzie się zajadał ze smakiem! 
Dzięki temu, że klopsiki są w towarzystwie sosu można podawać je na różne sposoby, wg uznania :) z ryżem, z kaszą, z ziemniaczkami lub jak u mnie z makaronem ;)
Ponadto pieczarki można zastąpić innymi, Waszymi ulubionymi grzybami.

Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym jest identyczny jak ten w sosie pomidorowym: KLIKNIJ --> pulpety w sosie pomidorowym
Różnią się jedynie sosem i na to wrzucam przepis.




Składniki:

  • 15-20 szt średniej wielkości pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki bulionu mięsnego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • szczypta rozmarynu
  • słodka i ostra papryka w proszku 
  • łyżka masła
  • olej



Przygotowanie:


Mięso przygotowujemy dokładnie tak samo jak w przepisie --> pulpety w sosie  
Obtaczamy w mące i delikatnie przysmażamy z każdej strony.
Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu około 30 min, w tym czasie robimy sos.
Pieczarki i cebulę obieramy. Pieczarki kroimy na talarki, a cebulę siekamy w piórka i przysmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Doprawiamy solą pieprzem i paprykami w proszku. Dodajemy masło. Dusimy do miękkości.
Pieczarki wraz z cebulą dodajemy do mięsa, wlewamy śmietanę, dodajemy rozmaryn. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około 15 min.
Gdyby sos był zbyt rzadki to posypujemy delikatnie mąką po wierzchu i delikatnie mieszamy.

Gotowe! smacznego :)




Komentarze

  1. Bardzo dobry pomysł... pulpety są przepyszne z grzybami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz