Pulpety w sosie pomidorowym.

Pulpety lub inaczej klopsy w sosie pomidorowym to klasyka sama w sobie! Jednak jakby takie malutkie, soczyste kuleczki połączyć z makaronem spaghetti to takiej propozycji nie powstydziłaby się niejedna romantyczna kolacja ;) To danie ma same zalety, robi się go bardzo szybko, nie jest drogie, wygląda bardzo efektownie, a na dodatek wystarczy spokojnie na 2-3 dni! Wystarczy tylko ugotować świeży makaron. Napiszę szczerze, że tradycyjne kotlety mielone, smażone na tłuszczu zeszły na drugi, trzeci plan ;)
Spróbujcie sami :) 



Składniki:


Do pulpetów:
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 1 jajko
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kajzerka (może być czerstwa)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka oregano w proszku
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki mąki do obtoczenia
  • olej

Do sosu:
  • 0,5 l bulionu warzywno - mięsnego (może być z kostki)
  • 2,5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/3 kubeczka śmietany 30 %
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki tymianku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  •  opakowanie makaronu spaghetti
  • starty parmezan i listki bazylii (do dekoracji)




Przygotowanie:


Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente, odstawiamy.
Kajzerkę moczymy w szklance mleka.
Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Odsączamy bułkę z mleka i dodajmy do mięsa razem ze wszystkimi przyprawami i bułką tartą. Wyrabiamy dokładnie mięso. Formujemy małe kuleczki, obtaczamy w mące i w wysokiej patelni lub rondelku na rozgrzanym oleju przyrumieniamy delikatnie z każdej strony. Do pulpetów dodajemy poszatkowaną cebulę i czosnek by zeszkliły się do sosu. Wlewamy bulion i dusimy na małym ogniu około 20-30 min.
Następnie delikatnie wyjmujemy pulpeciki na talerz, a do wywaru dodajemy przecier pomidorowy, śmietankę i przyprawy, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Pulpeciki z powrotem dodajemy do sosu i dusimy w nim około 5-10 min.
Podajemy z makaronem, po wierzchu posypujemy starym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.

Inną propozycją podania mogą być kluski śląskie lub ziemniaczane  puree :) 










Komentarze

Prześlij komentarz