Domowa tortilla z karkówką

Wczoraj miałam ochotę na niecodzienny obiad, trochę odmiany od kotleta ;) Postanowiłam zrobić tortillę z karkówką, mięso wyszło bardzo delikatne i aromatyczne. Szczerze mówiąc byłam zachwycona smakiem dlatego od razu przesyłam Wam przepis. Tym bardziej, że weekend majowy z rodziną, czy przyjaciółmi trwa ;) Taki domowy fast food ma jeszcze jeden dodatkowy plus. Można go podawać jak tylko nam się podoba. Mięso można podać osobno z frytkami i lekką surówką, w naleśniku lub tak jak ja w formie tortilli. Składniki również wybierzcie swoje ulubione, wszystko według uznania :)




Składniki:


  • 0,5 kg karkówki
  • przyprawa do marynowania karkówki (lub po prostu ulubione przyprawy do mięsa)
  • 3-4 placki tortilli
  • rukola (lub ulubiona sałata)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor malinowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • majonez
  • pieprz, sól
  • olej
  • woda



Przygotowanie:


Rozgrzewamy piekarnik na 180* grzanie góra- dół.
Mięso myjemy odcinamy nadmiar tłuszczu. Kroimy w paseczki około 5-8 cm i dokładnie nacieramy przyprawą. (Jeśli mamy więcej czasu proponuję zamarynować mięso z przyprawach i 3 łyżkach oleju i odstawić na kilka godzin do lodówki).
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i przysmażamy mięso z każdej strony.
Przysmażone mięso razem z powstałym tłuszczem przekładamy do naczynia żaroodpornego, dolewamy 1/2 szklanki wody i pieczemy oko80 min. od czasu do czasu mieszając i polewając powstałymi sosami. (W razie potrzeby można dodać w trakcie odrobinę wody)
Gdy czas pieczenia dobiega końca rozkładamy placki tortilli, każdy delikatnie smarujemy majonezem po wewnętrznej stronie. Układamy na nich po kolei rukolę, drobno posiekaną w piórka cebulę, pokrojony w kosteczkę pomidor.
W miseczce łączymy ze sobą majonez z jogurtem naturalnym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Powstały sos czosnkowy łyżką nakładamy na resztę składników.
Tortillę rolujemy i gotowe! 

* Gdy tortilla zacznie się rozwijać proponuję przekroić na pół i przekuć w połowie małą wykałaczką.
** Swoją tortillę zrobiłam z sosem czosnkowym jest on bardzo aromatyczny, jeśli macie ochotę na delikatniejszą wersję lub serwujecie tortillę swoim pociechom polecam -> 3 łyżki majonezu + 3 łyżki ketchupu. :)

Najlepiej smakuje z frytkami lub lekką wiosenną sałatką.

















Komentarze

  1. cudownie wygląda i myślę,że ròwnie dobrze smakuje:)pomysł na "papu"na imprezkę już mam:)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczny pomysł :-) jestem pewna, że każdemu będzie smakowało:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz