Gulasz kojarzy mi się z domem i mamą, która robiła go wyśmienicie :) Wracając do domu w zimowe wieczory, często zmarznięta witała mnie tym ciepłym posiłkiem ;)
Można zrobić gulasz wołowy lub wieprzowo-wołowy. Ja osobiście uwielbiam ten wołowy, choć jest dość czasochłonny, bo jest duszenie wymaga nawet 2,5 - 3 godzin, ale jego smak jest bez dwóch zdań tego wart! Mięsko dusi się w rondelku, a ja spokojnie mogę oddać się porządkom domowym (a góra prasowania czeka... :P )
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę około 2x2 cm. Wrzucamy do rondla na rozgrzany olej i przysmażamy na jasnobrązowy kolor z każdej strony. Obieramy cebulę i siekamy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Kroimy paprykę i ogórki w nieduże kawałki i delikatnie przysmażamy z mięsem. Dodajemy przecier pomidorowy.
Dość obficie solimy i pieprzymy, dodajemy papryki w proszku, ziele angielskie i listki laurowe. Wszystko zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu 2 - 3 godziny od czasu do mieszając.
Gdy mięso będzie miękkie w 1/4 szklanki zimnej wody rozpuszczamy dwie łyżeczki mąki i powoli wlewamy do mięsa, by sos nam zgęstniał. Czekamy aż całość się zagotuje i dusimy jeszcze kilka minut.
Gulasz najlepiej smakuje z kaszą i ogórkiem kiszonym, tłuczonymi ziemniaczkami lub po prostu - ze świeżym chlebem. :)
Można zrobić gulasz wołowy lub wieprzowo-wołowy. Ja osobiście uwielbiam ten wołowy, choć jest dość czasochłonny, bo jest duszenie wymaga nawet 2,5 - 3 godzin, ale jego smak jest bez dwóch zdań tego wart! Mięsko dusi się w rondelku, a ja spokojnie mogę oddać się porządkom domowym (a góra prasowania czeka... :P )
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wołowego (np z łopatki)
- 1 duża cebula
- 500 ml bulionu wołowego
- ząbek czosnku
- 1 mała czerwona papryka lub 0,5 dużej
- 2,3 ogórki kiszone lub konserwowe
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie)
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- olej
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę około 2x2 cm. Wrzucamy do rondla na rozgrzany olej i przysmażamy na jasnobrązowy kolor z każdej strony. Obieramy cebulę i siekamy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Kroimy paprykę i ogórki w nieduże kawałki i delikatnie przysmażamy z mięsem. Dodajemy przecier pomidorowy.
Dość obficie solimy i pieprzymy, dodajemy papryki w proszku, ziele angielskie i listki laurowe. Wszystko zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu 2 - 3 godziny od czasu do mieszając.
Gdy mięso będzie miękkie w 1/4 szklanki zimnej wody rozpuszczamy dwie łyżeczki mąki i powoli wlewamy do mięsa, by sos nam zgęstniał. Czekamy aż całość się zagotuje i dusimy jeszcze kilka minut.
Gulasz najlepiej smakuje z kaszą i ogórkiem kiszonym, tłuczonymi ziemniaczkami lub po prostu - ze świeżym chlebem. :)
No Kochana.... mega pysznie Ci wyszło :-) myślę, że wędzona papryka świetnie tu pasuje :-) pyszności..
OdpowiedzUsuń40 years old Executive Secretary Kleon Ferraron, hailing from Brentwood Bay enjoys watching movies like Joe and Nordic skating. Took a trip to Primeval Beech Forests of the Carpathians and drives a Ferrari 250 GT LWB California Spider. kliknij tutaj, aby dowiedziec sie wiecej
OdpowiedzUsuń