No i mamy jesień... Nie ma nic lepszego w takie chłodne dni niż pachnące, aromatyczne mięso w towarzystwie kolorowych jesiennych warzyw --> jesień na talerzu. Idealne również na niedzielny obiad. Zazwyczaj mięso piekę w piecu w naczyniu żaroodpornym i ten przepis również się do tego nadaje, jednak tym razem użyłam rękawa do pieczenia, bez dodatku tłuszczu idealne dla osób na diecie. Sezon na papryki w pełni dlatego wykorzystajmy to!
Jeśli spodziewacie się gości to idealny przepis na dla Was, zachwyci wyglądem i smakiem, a wyjdzie na pewno ;)
Ja wykorzystałam w przepisie łopatkę, można również schab, czy karkówkę.
Składniki:
Jeśli spodziewacie się gości to idealny przepis na dla Was, zachwyci wyglądem i smakiem, a wyjdzie na pewno ;)
Ja wykorzystałam w przepisie łopatkę, można również schab, czy karkówkę.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 małe cebule
- 1 marchewka
- 1/2 cukinii
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- przyprawa do wieprzowiny (lub wasze ulubione przyprawy do mięsa)
- rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Mięso można pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej zamarynować w przyprawie i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki) i zostawić na noc w lodówce, jeśli nie mamy na to czasu, marynujemy przynajmniej 3-4 godz przed przyrządzeniem go.
Zamarynowane mięso przekładamy do rękawa.
Pozbywamy się gniazd nasiennych z papryki, siekamy w paseczki, cebulę w ćwiartki, marchewkę w krążki, czosnek w kosteczkę, a cukinię w półksiężyce. Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Całość dodajemy do mięsa, szczelnie zamykamy woreczek i kilka razy potrząsamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200* grzanie góra- dół. Worek z łopatką przekładamy do naczynia żaroodpornego (bez przykrywki) lub na blaszkę i pieczemy około 20-25 min, po czym zmniejszamy temperaturę na 160* i pieczemy 2,5 - 3 godz. możemy od czasu do czasu odwrócić woreczek na drugą stronę.
10 min przed końcem pieczenia rozcinamy worek, by mięso zarumieniło się i przypiekło z wierzchu.
Upieczoną łopatkę należy zostawić na 10 min, żeby "odpoczęła", później pokroić.
Najlepiej smakuje z ziemniakami, kluskami śląskimi. Można również kilka ziemniaków obrać, pokroić na mniejsze kawałki i upiec z resztą warzyw w rękawie i osobiście taką wersję lubię najbardziej :)
Właśnie poczułam zapach tego mięsa w towarzystwie papryk i innych warzyw mniam i robi się samo bez stania przy garach;)
OdpowiedzUsuń