Zastanawiam się co napisać, żeby zachęcić Was do spróbowania tego przepisu na makaron, ale nie napiszę praktycznie nic.
Nieskromnie - jest to najlepszy makaron jaki do tej pory zrobiłam. Delikatny i kremowy w smaku, a zarazem wyrazisty o delikatnie orientalnym zapachu... Do tego wygląda zjawiskowo!
Połączenie tych smaków jest według mnie idealne! Przekonajcie się sami ;)
Składniki:
Nieskromnie - jest to najlepszy makaron jaki do tej pory zrobiłam. Delikatny i kremowy w smaku, a zarazem wyrazisty o delikatnie orientalnym zapachu... Do tego wygląda zjawiskowo!
Połączenie tych smaków jest według mnie idealne! Przekonajcie się sami ;)
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 150 g makaronu pappardelle lub tagliatelle (u mnie świeży z Lidla)
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- kilka suszonych pomidorów w oliwie
- 1 ząbek czosnku
- 70 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- olej
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, al dente, odcedzamy, odstawiamy na bok.
Pierś kurczaka myjemy, pozbywamy się błonek i kroimy w kosteczkę.
Na głębszej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy posiekanego kurczaka, solimy i pieprzymy do smaku. Kurczaka podsmażamy z każdej strony, po czym dodajemy posiekane w kosteczkę suszone pomidory, posiekany ząbek czosnku i szpinak. Przysmażamy wszystko razem, aż liście szpinaku zwiędną. Dodajemy śmietankę i przyprawę curry, dokładnie mieszamy.
Do całości dodajemy wcześniej ugotowany makaron, dokładnie mieszając gotujemy jeszcze 2-3 min, aż śmietanka zgęstnieje. Nakładamy na talerze.
Można udekorować listkami bazylii.
przepyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł :-) proste i szybkie :-) a składniki zawsze dostępne... super
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie więc bedzie trzeba sprawdzony przepis zrobić:)
OdpowiedzUsuń