Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Zastanawiam się co napisać, żeby zachęcić Was do spróbowania tego przepisu na makaron, ale nie napiszę praktycznie nic.
Nieskromnie - jest to najlepszy makaron jaki do tej pory zrobiłam. Delikatny i kremowy w smaku, a zarazem wyrazisty o delikatnie orientalnym zapachu... Do tego wygląda zjawiskowo!
Połączenie tych smaków jest według mnie idealne! Przekonajcie się sami ;)



Składniki:


  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 150 g makaronu pappardelle lub tagliatelle (u mnie świeży z Lidla)
  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 ząbek czosnku
  • 70 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • olej


Przygotowanie:


Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, al dente, odcedzamy, odstawiamy na bok.
Pierś kurczaka myjemy, pozbywamy się błonek i kroimy w kosteczkę.
Na głębszej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy posiekanego kurczaka, solimy i pieprzymy do smaku. Kurczaka podsmażamy z każdej strony, po czym dodajemy posiekane w kosteczkę suszone pomidory, posiekany ząbek czosnku i szpinak. Przysmażamy wszystko razem, aż liście szpinaku zwiędną. Dodajemy śmietankę i przyprawę curry, dokładnie mieszamy.
Do całości dodajemy wcześniej ugotowany makaron, dokładnie mieszając gotujemy jeszcze 2-3 min, aż śmietanka zgęstnieje. Nakładamy na talerze. 
Można udekorować listkami bazylii.






Komentarze

  1. fajny pomysł :-) proste i szybkie :-) a składniki zawsze dostępne... super

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie więc bedzie trzeba sprawdzony przepis zrobić:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz