Biszkopt z owocami - najprostszy deser na świecie

Dzisiaj coś dla tych którzy w wypiekach nie czują się mocni ;) Każdego z Was pewnie nie raz spotkała sytuacja, gdy dowiadujemy się, że niebawem zapukają do nas niespodziewani goście, lodówka świeci pustkami, a gości wypadałoby czymś poczęstować, mnie zawsze ratuje ten przepis. Mega prosty, a jego czas zajmuje dokładnie tyle ile gęstnieje galaretka w lodówce ;)
Dodatkowym plusem jest to, że ciasto można robić z owoców sezonowych, więc jest to tanie, szybkie i proste.
Jeżeli decydujemy się zrobić biszkopt z truskawkami to wybieramy galaretkę truskawkową, jeśli brzoskwinie (mogą być nawet te w syropie) to galaretkę brzoskwiniową, polecam również borówki z malinami w towarzystwie galaretki o smaku owoców leśnych.
Ten deser idealnie spisuje się w tropikalne upały, jest lekki, zimny i orzeźwiający, spróbujcie koniecznie!




Składniki:


  • 4 jajka (temp.pokojowa)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki o smaku np brzoskwiniowym
  • 0,5 kg soczystych brzoskwiń lub puszka brzoskwiń w syropie



Przygotowanie:


Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie wg przepisu, WAŻNE, by użyć do tego mniej wody, np gdy w przepisie jest napisane, że saszetkę rozpuścić w 500 ml wody, rozpuszczamy w 400 ml wody, dwie saszetki zamiast w 1 l to w 800 ml, odkładamy do ostudzenia i przekładamy do lodówki, by szybciej stężała.
W tym czasie pieczemy biszkopt. Włączamy piec na 180* pieczenie góra - dół.
Białka oddzielamy od żółtek, wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na gęstą i błyszczącą pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, delikatnie po łyżeczce, następnie żółtka, po jednym. Nie przerywając ubijania. Do masy przesiewamy przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Przelewamy na blaszkę, najlepiej okrągłą, o średnicy 21 cm i pieczemy około 30 min, aż góra się zarumieni na jasnobrązowy kolor.
Gdy galaretka nabierze konsystencji "kisielu" wyciągamy z lodówki. Na cieście układamy pokrojone owoce i zalewamy galaretką. Ostawiamy jeszcze na jakiś czas do lodówki, aż całkowicie nam stężeje.









Komentarze

Prześlij komentarz