Pulpety w sosie z pora i groszku

Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na niedzielny lub poniedziałkowy obiad to u mnie dzisiaj szybki przepis na delikatne mięso w śmietanowym sosie.
Pulpety uwielbiam pod każdą postacią jak i pewnie większość z Was. Zdrowe i syte danie, które zasmakuje nawet największym niejadkom :)



Składniki:


  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka (ewentualnie z szynki)
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka (najlepiej czerstwa)
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • kilka gałązek pietruszki (opcjonalnie)
  • 1 duży por
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml (kubeczek) śmietanki 30%
  • mąka do obtoczenia
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła


Przygotowanie:


Bułkę moczymy w mleku. Mięso mielone łączymy z jajkiem, drobno posiekaną cebulą, pietruszką i czosnkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku. Dodajemy odsączoną z mleka bułkę. Dokładnie wyrabiamy do połączenia się składników.
Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kuleczki, obtaczamy w mące.
Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy delikatnie pulpeciki, po chwili zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości około 30-45 min, od czasu do czasu mieszając.
Pora dokładnie myjemy, odcinamy ciemnozielone liście, nie będą nam potrzebne. Jasnozieloną część pora siekamy na dość drobne talarki, wrzucamy do garnka z roztopionym masłem, delikatnie smażymy uważając, by się nie przypalił, po chwili dodajemy groszek i zalewamy śmietanką.
Gdy por będzie miękki całość przelewamy do mięsa. Doprawiamy oregano i gałką muszkatołową, w razie potrzeby solimy i pieprzymy. Całość dusimy jeszcze 10-15 min.

Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami lub makaronem.








Komentarze

  1. kolejna ściaga na pyszny obiadek:)Por i groszek super muszą się łaczyć ze smakiem pulpetów.Fajny pomysł na sos!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz