Naleśniki z pieczarkami

Muszę się pochwalić, że ostatnio odwiedziła mnie mama i zrobiła mi ogromną niespodziankę :) Kupiła mi nową piękną patelnie.. do naleśników! :) Tak ! Radość była tym większa, że ja jestem miłośniczką krokietów, a mój M. naleśników na słodko.
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym zaraz jej nie wypróbowała i tak o to powstał przepis na naleśniki z pieczarkami, serem i pietruszką, wytrawne - takie jak lubię, w sosie pieczarkowo - śmietanowym.
Przepis podoba mi się z tego względu, że można z niego zrobić dwa obiady. Pierwszy to te naleśniki, a na drugi dzień panierując je i smażąc na oleju mamy krokiety z farszem grzybowym :)
Naleśniki można również przygotować wcześniej, a następnie podgrzać w piekarniku.



Składniki:
(na 6-7 naleśników)




farsz:
  • 500 g pieczarek (+ kilka dodatkowych do sosu)
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 200 g sera żółtego
  • przyprawa typu Vegeta, pieprz
  • olej do smażenia
sos:
  • kilka pieczarek
  • 100 ml bulionu z kostki
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia



Przygotowanie:


Naleśniki smażymy wg przepisu, odstawiamy do wystygnięcia.
Pieczarki dokładnie myjemy, przemy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na wysoką patelnię lub do rondelka.
Cebulę siekamy w drobną kostkę, dodajemy do pieczarek i smażymy na 3 łyżkach oleju około 15-20 min. Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i przyprawiamy Vegetą oraz pieprzem. Odkładamy do ostygnięcia.
Gdy farsz nam wystygnie dodajemy do niego ser starty na dużych oczkach oraz posiekaną pietruszkę, mieszamy do połączenia się składników.
Na każdym naleśniku układamy 1-1,1/2 łyżki farszu, zakładamy boki do środka i zwijamy. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190* grzanie góra i dół, pieczemy kilka minut, aż naleśniki się podgrzeją, a ser sie roztopi.
Pozostałe pieczarki kroimy w talarki, połowę cebuli w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem,po chwili dodajemy posiekany czosnek i smażymy do miękkości.
Zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy śmietanę, gotujemy razem kilka minut. Jeśli sos wydaje się za rzadki w 1/4 szklanki zimnej wody rozpuszczamy łyżkę mąki pszennej i dodajemy do sosu.

Najlepiej podawać na ciepło, można udekorować listkami pietruszki.






Komentarze

  1. ale bym wcięła takiego naleśniora:)pycha napewno przepis trza wypróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm...moje smaki chętnie wypróbuję j.g.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz