Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem to pyszne danie, może być również dietetyczne zastępując zwykły makaron na makaron brązowy - razowy i bez dodatku śmietany, tak jak u mnie.
Szybkie i pełnowartościowe danie, które robi się w kilka minut, świetny pomysł na lunch lub obiad dla zapracowanych, ponieważ można go zrobić dzień wcześniej, zapakować do pudełeczka i wziąć ze sobą do szkoły lub pracy.
Makaron uwielbiam pod każdą postacią! Po takim posiłku czuję się najedzona, ale jednoczenie lekko :)



Składniki:


  • 200 g ulubionego makaronu (u mnie penne)
  • 200 g szpinaku (może być mrożony)
  • kilka pomidorów koktajlowych (opcjonalnie)
  • 70 g sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 70 ml śmietanki 30 %
  • sól, pieprz.


Przygotowanie:


Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy na bok.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przysmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Po chwili dodajemy szpinak i śmietankę, solimy, pieprzymy. Smażymy wszystko razem około 2 min.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do szpinaku razem z makaronem. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy na talerze posypując po wierzchu posiekanym na mniejsze kawałki serem feta.






Komentarze

Prześlij komentarz