Szarlotka z wkładką kokosową mojej mamy

Szarlotka to moje ulubione ciasto! zwłaszcza gdy zrobi je moja mama :)) Uwielbiam smak jabłek połączony słodyczą kokosu... Postanowiłam wziąć przepis i przesłać Wam. Musicie spróbować koniecznie, ponieważ ciasto oprócz tego, że jest przepyszne to banalnie proste do zrobienia, a jeśli śledzicie mojego bloga to już wiecie, że mistrzynią wypieków nie jestem :) aa jednak wyszło, więc do roboty! Dosłownie kilka składników i mamy pyszny deser na kilka dni :)



Składniki:


  • 2 kg jabłek
  • 1 kostka margaryny (ok. 250g)
  • 5 jajek
  • 1,1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 szklanki mąki do wypieków
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Przygotowanie:


Piekarnik nagrzewamy do 180* pieczenie góra - dół, prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ( dodatkowo można wysmarować masłem)
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (nadmiar powstałego soku odcedzić na sitku)
Żółtka oddzielić od białek i przelać do miski (białka odstawić, będą potrzebne) dodać margarynę i 1/2 szklanki cukru, mąkę, śmietanę i proszek do pieczenia, ucierać.
Wyłożyć na blachę, dokładnie rozprowadzić (ciasto jest klejące i ciężkie do wyłożenia)
Na ciasto wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem. Pieczemy 20 min.
W tym czasie ubijamy pozostałe białka z odrobiną soli na sztywną, błyszczącą pianę. Dodajemy szklankę cukru.
Po ubiciu dodajemy w małych porcjach wiórki kokosowe delikatnie mieszając drewnianą łyżką, by piana nie opadła.
Po upływie 20 min wyciągamy ciasto i nakładamy powstałą kokosową masę.
Pieczemy jeszcze 30 min w 180*

Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów bakaliowych.








Komentarze

  1. wygląda mniamuśnie do kawci będzie jak znalazł muszę przetestować kiedy mòj piekarnik;)

    OdpowiedzUsuń
  2. słodziak jak TY wygląda znakomicie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz