Strogonow z indyka

Strogonow to popularna potrawa wywodząca się z Rosji, jej poprawna nazwa to Boeuf Stroganow, uwielbiane również przez Polaków, którzy uprościli nazwę do Strogonow'a. To pożywny gulasz z mięsa wołowego, chociaż można go zrobić również z wieprzowiny, indyka czy kurczaka. Moja ulubiona wersja to wersja z indykiem. Podstawowymi składnikami oprócz mięsa to koniecznie papryka, pieczarki i ogórek konserwowy - jak dla mnie obłędne połączenie. Gulasz poza swoim głębokim smakiem wygląda bardzo efektownie, więc można zrobić go na co dzień jak i ciepłą kolację jeśli spodziewamy się gości.




Składniki:

  • 500g mięsa z indyka (u mnie pierś z indyka)
  • 300 - 500 ml bulionu mięsnego (w zależności jaką chcemy uzyskać gęstość)
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 300g małych pieczarek
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1- 2 łyżeczki musztardy
  • 1-2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane


 
Przygotowanie:


Mięso myjemy, pozbywamy się błonek i kroimy w paseczki.
W rondelku rozgrzewamy olej i delikatnie podsmażamy mięso.
Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w paseczki, dodajemy do mięsa. Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka razem z pieczarkami pokrojonymi w niezbyt cienkie talarki. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po podsmażeniu dodajemy do mięsa. Dodajemy ogórki pokrojone w paseczki. Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz resztę przypraw. Gotujemy do miękkości mięsa. Następie dodajemy przecier pomidorowy, musztardę oraz śmietanę. Dusimy razem jeszcze kilkanaście minut. W razie potrzeby przyprawiamy ponownie. Mąkę pszenną dokładnie łączymy z 1/2 szklanki zimnej wody i ostrożnie, partiami (w zależności jaką gęstość chcemy uzyskać) dolewamy do gulaszu, prowadzimy do zagotowania.
Można udekorować listkami pietruszki.

Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, makaronem, ryżem.







Komentarze

  1. kochana to jest dopiero hicior nie znałam takiego przepisu napewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  2. szybko lekko i smacznie super j.g.

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam :) ten przepis jest mega :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Straaasznie się cieszę!! 🤗🙌

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada super. Na pewno upichce w najblizszy weekend. Sliczne dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz