Była już moja ulubiona zupa, ulubione danie mięsne, ulubiony deser, a teraz przyszedł czas na ulubioną sałatkę :) Ten przepis to absolutny hit każdej imprezy! Sałatkę robi się baaardzo szybko i gwarantuję zachwyt każdego tuńczykolubnego człowieka :)) dodatkowo to sałatka warstwowa, jeśli podamy ją w szklanej misce będzie bardzo efektownie wyglądała. Jest syta, może spokojnie zastąpić pełnowartościowe danie, lunch.
Składniki:
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, odstawiamy do wystygnięcia.
Ogórki i ser trzemy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, przekładamy na sitko i polewamy wrzącą wodą, by się sparzyła i stała bardziej delikatna.
Tuńczyka przekładamy na sitko i odsączamy z sosu.
W miseczce łączymy ze sobą majonez i śmietanę, solimy i pieprzymy do smaku.
Po ostudzeniu jajka kroimy na pół, oddzielamy żółtka od białek. Trzemy na tarce o dużych oczkach.
Teraz warstwowo układamy składniki od dołu:
Starte białka -> połowę sera -> połowę sosu ->groszek -> tuńczyk - > cebula -> ogórek konserwowy -> resztę sera -> resztę sosu -> starte żółtka.
Na wierzchu posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 cebuli
- 170 - 200g ulubionego sera żółtego
- 2 ogórki konserwowe
- puszta tuńczyka ok 200g. (najlepiej w sosie własnym)
- 1/2 puszki groszku (opcjonalnie)
- szczypiorek
- 6 łyżek majonezu
- 4 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, odstawiamy do wystygnięcia.
Ogórki i ser trzemy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, przekładamy na sitko i polewamy wrzącą wodą, by się sparzyła i stała bardziej delikatna.
Tuńczyka przekładamy na sitko i odsączamy z sosu.
W miseczce łączymy ze sobą majonez i śmietanę, solimy i pieprzymy do smaku.
Po ostudzeniu jajka kroimy na pół, oddzielamy żółtka od białek. Trzemy na tarce o dużych oczkach.
Teraz warstwowo układamy składniki od dołu:
Starte białka -> połowę sera -> połowę sosu ->groszek -> tuńczyk - > cebula -> ogórek konserwowy -> resztę sera -> resztę sosu -> starte żółtka.
Na wierzchu posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
napewno ją zrobię mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńa to serduszko z papryki ni mom pytań:)pełna profeska!
OdpowiedzUsuń