Dzisiaj na obiad pulpety w sosie koperkowo - chrzanowym :) dla mnie pulpety w sosie kopertowym to absolutny klasyk, pyszne i delikatne w smaku danie obiadowe. Postanowiłam dodać chrzan, aby nieco przełamać tą delikatność. Nie potrafiłam się zdecydować co by tu dziś upichcić, ale wniosek nasunął się sam - czasem nie warto kombinować, klasyk obroni się sam ;)
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso łączmy z jajkiem, dodajemy po łyżeczce soli, pieprzu i papryce w proszku.
Cebulę i czosnek drobno ciekamy i dorzucamy do mięsa. Kajzerkę rwiemy na mniejsze kawałki, moczymy chwilkę w mleku po czym odsączoną dodajemy do mięsa. Dokładnie wyrabiamy, do połączenia się wszystkich składników z mięsem.
Formujemy małe kuleczki i obtaczamy w mące.
W rondelku rozgrzewamy kilka łyżek oleju i z każdej strony przysmażamy pulpeciki.
Wlewamy bulion, zmniejszamy płomień i dusimy około 45 min od czasu do czasu mieszając.
Dolewamy śmietanę, drobno posiekany koperek i 3 - 4 łyżeczki chrzanu (w zależności jaki stopień ostrości chcemy uzyskać). W 1/4 szklance zimnej wody rozpuszczamy 2 łyżki mąki pszennej, wlewamy do rondelka, by sos nam się zagęścił i energicznie mieszamy. Całość dusimy jeszcze kilka minut, solimy i pieprzymy w razie potrzeby, w międzyczasie gotujemy kaszę wg przepisu na opakowaniu.
Danie gotowe.
Pulpeciki najlepiej smakują z kaszą gryczaną, jęczmienną, ziemniaczkami lub makaronem. W towarzystwie buraczków lub kiszonego ogórka.
Składniki:
- 500g mięsa mielonego (u mnie łopatka)
- 1 duża cebula
- 500ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 okazały pęczek koperku
- 3 łyżeczki tartego chrzanu (u mnie chrzan śmietankowy)
- 1 kajzerka
- 100 ml śmietany 30%
- 1 szklanka mleka
- olej
- mąka pszenna
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- 1 woreczek kaszy gryczanej
Przygotowanie:
Mięso łączmy z jajkiem, dodajemy po łyżeczce soli, pieprzu i papryce w proszku.
Cebulę i czosnek drobno ciekamy i dorzucamy do mięsa. Kajzerkę rwiemy na mniejsze kawałki, moczymy chwilkę w mleku po czym odsączoną dodajemy do mięsa. Dokładnie wyrabiamy, do połączenia się wszystkich składników z mięsem.
Formujemy małe kuleczki i obtaczamy w mące.
W rondelku rozgrzewamy kilka łyżek oleju i z każdej strony przysmażamy pulpeciki.
Wlewamy bulion, zmniejszamy płomień i dusimy około 45 min od czasu do czasu mieszając.
Dolewamy śmietanę, drobno posiekany koperek i 3 - 4 łyżeczki chrzanu (w zależności jaki stopień ostrości chcemy uzyskać). W 1/4 szklance zimnej wody rozpuszczamy 2 łyżki mąki pszennej, wlewamy do rondelka, by sos nam się zagęścił i energicznie mieszamy. Całość dusimy jeszcze kilka minut, solimy i pieprzymy w razie potrzeby, w międzyczasie gotujemy kaszę wg przepisu na opakowaniu.
Danie gotowe.
Pulpeciki najlepiej smakują z kaszą gryczaną, jęczmienną, ziemniaczkami lub makaronem. W towarzystwie buraczków lub kiszonego ogórka.
mniam robię się głodna jak zwykle tu jestem;)
OdpowiedzUsuńTeż uważam, że kajzerkę należy moczyć w mleku... powiedz sama zdecydowanie lepszy smak :-) Fajne to mosz Ciotka :-)
OdpowiedzUsuń