Naleśniki z musem truskawkowym i serkiem mascarpone

Kochani, sezon truskawkowy w pełni, więc podsuwam kolejny przepis na wykorzystanie truskawek. Jeśli jesteście zwolennikami szybkich i pysznych obiadów to ten przepis jest idealny.  Delikatne ciasto naleśnikowe w towarzystwie serka mascarpone i musu z truskawek.
Zaletą tego przepisu jest nie tylko to, że robi się go ekspresowo i smakuje przepysznie, ale też mus z truskawek można zamrozić i przypomnieć sobie smak lata zimowym wieczorem. :)
Naleśniki w sam raz na szybki sobotni obiad lub leniwe śniadanie, wypróbujecie? ;)



Składniki:

  • na ciasto naleśnikowe tak jak tutaj -> naleśniki
  • 1 opakowanie serka mascarpone (ok 250g)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 350 g truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego



Przygotowanie:


Naleśniki smażymy wg przepisu -> naleśniki .
W misce ubijamy na sztywno śmietankę, dodajemy cukier wanilinowy i serek mascarpone, miksujemy chwilkę do połączenia składników.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Połowę truskawek wrzucamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy blenderem na gładką masę. Drugą połowę kroimy na mniejsze kawałki / plasterki.
Naleśniki smarujemy masą śmietanowo - serową, układamy kilka truskawek, zawijamy i polewamy musem.

Udekorować można cukrem pudrem, malinami, listkami mięty, roztopioną czekoladą.





Komentarze

  1. wypròbujemy:)mascarpone dietetyczne uwielbiam;)w połączeniu z truskawkami i naleśnikami myślę,że ogień!

    OdpowiedzUsuń
  2. cóż nic dodac nic ująć mistrzyni naleśnika j.g.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz