Młoda kapusta zasmażana

Wiosną, nadchodzi sezon na młodą kapustę jest to dla mnie absolutny hit! Uwielbiam taką gęstą ale zarazem delikatną w smaku i lekko słodką kapustę. Moja mama często ją gotuje jako dodatek do obiadu, np do młodych ziemniaczków i kotletów mielonych. Moim zdaniem jej smak jest tak fantastyczny i wyczekiwany przez zimowy okres, że osobiście mogłabym jeść ją samą, łyżką, prosto z garnuszka :)
Zasmażana kapusta ma wiele wersji, z marchewką, z koprem, czy nawet rodzynkami. Dzisiaj przepis na zasmażaną kapustę z boczkiem absolutna klasyka!
Wykorzystajmy warzywa sezonowe, ich soczysty smak i niską cenę na 110% ! :)




Składniki:

  • 1 główka młodej białej kapusty
  • 2 cebule
  • 200g wędzonego boczku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  •  1/2 łyżeczki cukru
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (w zależności jaki stopień gęstości chcemy uzyskać)
  • 1 łyżka masła
  • olej
  • sól, pieprz



Przygotowanie:


Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści i szatkujemy.
Przekładamy do garnka, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i cukier. Zalewamy około 3 szklankami wody.
Gotujemy kapustę do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Odlewamy wodę (nie całą, troszkę zostawiamy na dnie)
Boczek kroimy w kosteczkę i przysmażamy na patelni, dodajemy masło, następnie mąkę, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Powstałą zasmażkę dodajemy do kapusty, dokładnie mieszając przez chwilę na małym ogniu aż nam zgęstnieje. 
Dodajemy drobno posiekany koperek, solimy i pieprzymy do smaku.

*Najlepiej smakuje na ciepło.







Komentarze

  1. też lubię najbardziej na ciepło;)do schabowego,karczku lub mielonych jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
  2. że ja też nigdy nie pomyślałam o dodaniu boczku.... fajne :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz