Dziś na obiad przygotowałam żurek śląski / staropolski. Ile regionów Polski tyle przepisów na żurek. Mój przepis to delikatne połączenie smaku zakwasu ze słoną kiełbasą i dodatkiem lekko słodkiej śmietanki.
Żurek robię z dodatkiem kiełbasy i jajka, ale również dodaję ziemniaki z cebulą i boczkiem, dzięki temu zupa jest jeszcze bardziej sycąca. Nasi mężczyźni już nie będą mogli powiedzieć "eee, samą zupą się nie najem" ;)
Żurek to super opcja na 3-4 dni, przechowując go w lodówce z każdym kolejnym podgrzaniem jest lepsza :)
Składniki:
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Cebulę dzielimy na pół. Połowę cebuli i 150g boczku siekamy w kosteczkę i przysmażamy na patelni z dodatkiem 3 łyżek oleju na złoty kolor. Po ugotowaniu ziemniaków, odcedzamy wodę, dodajemy cebulę z boczkiem i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiamy na bok.
Do garnka wlewamy bulion warzywny, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy zakwas, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy 5-10 min.
Kiełbasę kroimy w talarki, drugą połowę cebuli w kosteczkę, przysmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do zupy i gotujemy kilka minut. Do zupy wlewamy śmietankę i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy chrzan, solimy i pieprzymy do smaku.
Na talerz nakładamy wcześniej przygotowane ziemniaki, pokrojone w ćwiartki jajko i zalewamy zupą.
* jeśli wolicie wersję bez ziemniaków można podać ze świeżym pieczywem
** ilość użytego zakwasu zależy od jego intensywności i waszych preferencji, można użyć więcej, można i mniej.
Żurek robię z dodatkiem kiełbasy i jajka, ale również dodaję ziemniaki z cebulą i boczkiem, dzięki temu zupa jest jeszcze bardziej sycąca. Nasi mężczyźni już nie będą mogli powiedzieć "eee, samą zupą się nie najem" ;)
Żurek to super opcja na 3-4 dni, przechowując go w lodówce z każdym kolejnym podgrzaniem jest lepsza :)
Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego
- 300 ml dobrej jakości zakwasu do żurku
- 300g wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- kilka ziemniaków
- 3 szt ulubionej kiełbasy (może być biała)
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki 30 %
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1,5 łyżeczki chrzanu
- 2,5 łyżki majeranku
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Cebulę dzielimy na pół. Połowę cebuli i 150g boczku siekamy w kosteczkę i przysmażamy na patelni z dodatkiem 3 łyżek oleju na złoty kolor. Po ugotowaniu ziemniaków, odcedzamy wodę, dodajemy cebulę z boczkiem i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiamy na bok.
Do garnka wlewamy bulion warzywny, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy zakwas, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy 5-10 min.
Kiełbasę kroimy w talarki, drugą połowę cebuli w kosteczkę, przysmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do zupy i gotujemy kilka minut. Do zupy wlewamy śmietankę i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy chrzan, solimy i pieprzymy do smaku.
Na talerz nakładamy wcześniej przygotowane ziemniaki, pokrojone w ćwiartki jajko i zalewamy zupą.
* jeśli wolicie wersję bez ziemniaków można podać ze świeżym pieczywem
** ilość użytego zakwasu zależy od jego intensywności i waszych preferencji, można użyć więcej, można i mniej.
i kolejny super przepis na pyszny żurek melduję,że zrobię napewno!
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na opinie 😍👌😊
OdpowiedzUsuńMasz rację :-) takim obiadem to żaden facet nie pogardzi :-) Serwis... noooo mega zachęcające :-)
OdpowiedzUsuń