Ja sezon grillowy już rozpoczęłam, a Wy? ;) Nie wyobrażam sobie grilla bez lekkiej wiosennej sałatki, dlatego dziś przesyłam przepis na moją ekspresową wersję. Robi się ją szybko i w zasadzie składniki są zależne od tego co akurat mamy w lodówce. Sałatkę podaję z sosem winegret, co nadaje jej orzeźwiającego i lekkiego smaku. Często robię ją również do obiadu zamiast ziemniaków. Jeśli nie macie ochoty lub czasu na kombinowanie spróbujcie tego:
Składniki:
do sosu:
Przygotowanie:
Sałatę myjemy, suszymy, rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski.
Pomidor, paprykę i ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty (pomidor można wcześniej sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki). Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do miski.
Cebulę obieramy, siekamy w cienkie piórka, oliwki odcedzamy z wody i również dodajemy do reszty składników. Mieszamy.
W osobnej miseczce łączymy ze sobą oliwę, wodę, musztardę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Ostawiamy na bok, na około 10 min, aż składniki się "przegryzą".
Sos najlepiej dodać do sałatki zaraz przed podaniem.
*Jeśli nie lubimy sosu winegret można podać z sosem czosnkowym, posypując po wierzchu prażonym słonecznikiem.
Składniki:
- Sałata lodowa (lub tak jak u mnie mix salat)
- 1 pomidor malinowy (lub kilka pomidorków koktajlowych)
- 1/2 ogórka zielonego
- 1 papryka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 150g zielonych oliwek (opcjonalnie)
- 150g sera feta
do sosu:
- 1 łyżka cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Sałatę myjemy, suszymy, rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski.
Pomidor, paprykę i ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty (pomidor można wcześniej sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki). Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do miski.
Cebulę obieramy, siekamy w cienkie piórka, oliwki odcedzamy z wody i również dodajemy do reszty składników. Mieszamy.
W osobnej miseczce łączymy ze sobą oliwę, wodę, musztardę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Ostawiamy na bok, na około 10 min, aż składniki się "przegryzą".
Sos najlepiej dodać do sałatki zaraz przed podaniem.
*Jeśli nie lubimy sosu winegret można podać z sosem czosnkowym, posypując po wierzchu prażonym słonecznikiem.
Fajne :-) i super... bo będzie pasować do wszystkiego co akurat zrobi się na grillu :-)
OdpowiedzUsuńTy robisz grilla, ja wpadam z sałatką 😂😂😆
OdpowiedzUsuńMomy to :-) :-) Wchodzę :-)
UsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńsuper na na wiosenne spotkania j.g.
OdpowiedzUsuń