Uwielbiam ten sezon kiedy zaczynają się pojawiać soczyste, świeże warzywa i owoce... Kiedy zaczyna się czas na pomidory malinowe, szparagi, młodą kapustę... Mmm.. wszystko jest pachnące, kuszące i lekkie, a do kuchni znowu zawitają kolory :) Dzisiaj do obiadu postanowiłam zrobić kolorową surówkę z młodej kapusty. Wygląda obłędnie, a do tego jest ekspresowa w przygotowaniu i całkiem niedroga :) świetnie komponuje się również z mięsem z grilla, a przecież sezon grillowy trwa. Spróbujecie?
Składniki:
Przygotowanie:
Kapustę obieramy z liści zewnętrznych (odrzucamy je) i drobno siekamy.
Paprykę, ogórek i pomidor kroimy drobno w kosteczkę i dodajemy do kapusty.
Koperek siekamy, a marchewkę trzemy na tarce o grubych oczach i dodajemy do warzyw.
(Jeśli mamy mieszankę gotowego sosu to dodajemy do warzyw wg przepisu dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników i gotowe.) Warzywa kropimy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy szczyptę cukru i oliwę z oliwek. Dodajemy majonez jeśli wybraliśmy tą opcję i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
*Jeśli chcemy przygotować surówkę wcześniej, można w misce przygotować warzywa, a tuż przed podaniem skropić cytryną, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i oliwą, by surówka nam się nie rozmoczyła.
Składniki:
- 1/2 główki młodej białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie)
- 1/2 zielonego ogórka
- 1 pomidor malinowy
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz (lub mieszanka przypraw do sosu ogrodowego)
- szczypta cukru
- kilka kropelek wyciśniętej cytryny
- 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kapustę obieramy z liści zewnętrznych (odrzucamy je) i drobno siekamy.
Paprykę, ogórek i pomidor kroimy drobno w kosteczkę i dodajemy do kapusty.
Koperek siekamy, a marchewkę trzemy na tarce o grubych oczach i dodajemy do warzyw.
(Jeśli mamy mieszankę gotowego sosu to dodajemy do warzyw wg przepisu dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników i gotowe.) Warzywa kropimy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy szczyptę cukru i oliwę z oliwek. Dodajemy majonez jeśli wybraliśmy tą opcję i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
*Jeśli chcemy przygotować surówkę wcześniej, można w misce przygotować warzywa, a tuż przed podaniem skropić cytryną, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i oliwą, by surówka nam się nie rozmoczyła.
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńlekka wiosenna i smaczna super i do wszystkiego pasuje,super:)
OdpowiedzUsuńprzepis wypròbowany surówka moje smaki kapustno-warzywna:)mojej koleżance również bardzo smakowała będę robić ją częściej!
OdpowiedzUsuńchętnie schrupię Kochana j.g
OdpowiedzUsuń