Pizzerinki z ciasta francuskiego

Pizzerinki z ciasta francuskiego to przekąska dla małych i dużych głodomorów ;) Super pomysł na imprezę urodzinową naszych pociech, czy szybki lunch. Ja zawsze staram się mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego na wypadek jakiejś niezapowiedzianej wizyty ;) Składniki jakie do tego użyjecie zależą tylko i wyłącznie od waszej weny twórczej. Podstawowa wersja to ser i szynka. Można również zaszaleć i zrobić je z boczkiem z kurczakiem czy serem pleśniowym, a nawet czekoladą!




Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 10-15 plasterków salami (lub waszej ulubionej szynki)
  • starty ser gouda
  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oleju



Przygotowanie:
 
Piekarnik rozgrzewamy do 200 * grzanie góra-dół.
Rozwijamy ciasto francuskie na blacie. Przecier pomidorowy łączymy z olejem i ziołami prowansalskimi, dokładnie mieszamy i smarujemy nim całe ciasto po wewnętrznej stronie.
Układamy ciasno salami, posypujemy kukurydzą, drobno posiekaną w piórka cebulą i startym serem.
Zwijamy (rolujemy) całość, po czym kroimy na kawałki grubości około 3-4 cm.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  układamy pizzerinki farszem do góry.
Pieczemy do zarumienienia się ciasta.

Najlepiej smakują z ketchupem i sosem czosnkowym.







Komentarze

  1. Widać profesjonalizm :-) teraz to już bez obaw wiem, że mogę do Ciebie wpaść niezapowiedziana :-) a coś dobrego mi zrobisz :-*

    OdpowiedzUsuń
  2. Hahahaha kochana, Ty zawsze 😘

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej wyglądają bajecznie chętnie bym zjadła **** j.g

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz