Wątróbka drobiowa z cebulką

Wątróbka z cebulką to smak, który kojarzy mi się z moją babcią... Robiła ją wyśmienicie, pewnie mi się dziwicie, bo dla większości z Was to koszmar z dzieciństwa ;) Wątróbka drobiowa (bo taka moim zdaniem jest najlepsza) to bardzo zdrowe i bogate w witaminy mięso, a do tego tanie i szybkie (dlatego warto przygotować ją bezpośrednio przed podaniem), więc szkoda byłoby się go pozbywać z codziennego menu i udowodnię Wam, że jeśli będziecie się trzymać trzech złotych zasad to wyjdzie pyszna i delikatna! 

Zasada nr 1 to doprawienie mięsa dopiero po upieczeniu. Gdy posolicie wątróbkę na początku pieczenia stanie się ona twarda, łykowata i zwyczajnie niedobra.
Zasada nr 2 mówi o tym, że nie wolno jej zbyt długo smażyć.
Zasada nr 3 polega na dokładnym oczyszczeniu mięsa z każdej żyłki i błonki. Jeśli nie usuniemy dokładnie żyłek poczujemy nieprzyjemny posmak.

Dacie się przekonać? ;)




Składniki:


  • 0,5 kg wątróbki (najlepiej drobiowej)
  • 1-2 cebule
  • sól, pieprz
  • masło klarowane



Przygotowanie:


Mięso płuczemy, suszymy. Dokładnie pozbywamy się żyłek i błonek. Cebulę kroimy w piórka.
Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła klarowanego i na średnim ogniu przysmażamy wątróbkę z każdej strony, około 5 min (zależy od wielkości kawałków), łączymy z cebulką. Gdy cebula nam się troszkę zeszkli przykrywamy pokrywką i dusimy razem około 5 -7 min od czasu do czasu mieszając. (jeśli wydzieli nam się zbyt dużo sosu, można zdjąć pokrywkę i podkręcić płomień, by woda nam odparowała). Solimy i pieprzymy do smaku.

Wątróbka jest gotowa do podania. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami.




Komentarze

  1. oczywiście damy się przekonać:)bèdè przestrzegać zasad;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowa i szybciutka wątróbka :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz