Wątróbka
z cebulką to smak, który kojarzy mi się z moją babcią... Robiła ją
wyśmienicie, pewnie mi się dziwicie, bo dla większości z Was to koszmar z
dzieciństwa ;) Wątróbka drobiowa (bo taka moim zdaniem jest najlepsza)
to bardzo zdrowe i bogate w witaminy mięso, a do tego tanie i szybkie
(dlatego warto przygotować ją bezpośrednio przed podaniem), więc szkoda
byłoby się go pozbywać z codziennego menu i udowodnię Wam, że jeśli
będziecie się trzymać trzech złotych zasad to wyjdzie pyszna i
delikatna!
Zasada nr 1 to doprawienie mięsa dopiero po upieczeniu. Gdy posolicie wątróbkę na początku pieczenia stanie się ona twarda, łykowata i zwyczajnie niedobra.
Zasada nr 2 mówi o tym, że nie wolno jej zbyt długo smażyć.
Zasada nr 3 polega na dokładnym oczyszczeniu mięsa z każdej żyłki i błonki. Jeśli nie usuniemy dokładnie żyłek poczujemy nieprzyjemny posmak.
Dacie się przekonać? ;)
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso płuczemy, suszymy. Dokładnie pozbywamy się żyłek i błonek. Cebulę kroimy w piórka.
Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła klarowanego i na średnim ogniu przysmażamy wątróbkę z każdej strony, około 5 min (zależy od wielkości kawałków), łączymy z cebulką. Gdy cebula nam się troszkę zeszkli przykrywamy pokrywką i dusimy razem około 5 -7 min od czasu do czasu mieszając. (jeśli wydzieli nam się zbyt dużo sosu, można zdjąć pokrywkę i podkręcić płomień, by woda nam odparowała). Solimy i pieprzymy do smaku.
Wątróbka jest gotowa do podania. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami.
Zasada nr 1 to doprawienie mięsa dopiero po upieczeniu. Gdy posolicie wątróbkę na początku pieczenia stanie się ona twarda, łykowata i zwyczajnie niedobra.
Zasada nr 2 mówi o tym, że nie wolno jej zbyt długo smażyć.
Zasada nr 3 polega na dokładnym oczyszczeniu mięsa z każdej żyłki i błonki. Jeśli nie usuniemy dokładnie żyłek poczujemy nieprzyjemny posmak.
Dacie się przekonać? ;)
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki (najlepiej drobiowej)
- 1-2 cebule
- sól, pieprz
- masło klarowane
Przygotowanie:
Mięso płuczemy, suszymy. Dokładnie pozbywamy się żyłek i błonek. Cebulę kroimy w piórka.
Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła klarowanego i na średnim ogniu przysmażamy wątróbkę z każdej strony, około 5 min (zależy od wielkości kawałków), łączymy z cebulką. Gdy cebula nam się troszkę zeszkli przykrywamy pokrywką i dusimy razem około 5 -7 min od czasu do czasu mieszając. (jeśli wydzieli nam się zbyt dużo sosu, można zdjąć pokrywkę i podkręcić płomień, by woda nam odparowała). Solimy i pieprzymy do smaku.
Wątróbka jest gotowa do podania. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami.
oczywiście damy się przekonać:)bèdè przestrzegać zasad;)
OdpowiedzUsuńZdrowa i szybciutka wątróbka :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuń