Idealny przepis dla miłośników czekolady! Ekspresowy i bardzo prosty deser dlatego do ich przygotowania proponuję zaangażować małych pomocników ;) Trufelki rozpływają się w ustach, polecam małym i dużym łakomczuchom :)
Wczoraj robiłam trufle z deserowej i mlecznej czekolady obtoczone w kakao. Można również z tego przepisu zrobić trufle z białej czekolady lub tylko deserowej i odtoczyć je w wiórkach kokosowych :) lub kolorowej posypce, czy zmielonych orzechach - wszystko wg waszych upodobań i pomysłów!
Składniki:
Przygotowanie:
Masło i czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odkładamy na bok do ostudzenia. Dodajemy śmietanę i whiskey i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników i powstania jednolitej masy.
*Jeśli posiadamy silikonową foremkę to wlewamy do niej masę czekoladową i chłodzimy w lodówce około 2-3h następnie wyjmujemy delikatnie czekoladki i obtaczamy kakao (należy to robić dość szybko, czekolada nie jest jeszcze dostatecznie twarda i może się topić). Wkładamy do lodówki na 1h.
**Jeśli nie posiadamy silikonowej formy to łyżeczką nabieramy masę czekoladową, formujemy kuleczki, nie muszą być równe i obtaczamy w kakao. (Często płuczemy dłonie w zimnej wodzie, co ułatwi formowanie). Wkładamy do lodówki na 1h.
Słodko, szybko i prosto! :)
Wczoraj robiłam trufle z deserowej i mlecznej czekolady obtoczone w kakao. Można również z tego przepisu zrobić trufle z białej czekolady lub tylko deserowej i odtoczyć je w wiórkach kokosowych :) lub kolorowej posypce, czy zmielonych orzechach - wszystko wg waszych upodobań i pomysłów!
Składniki:
- 100g czekolady deserowej, najlepiej 70% cacao (1 tabliczka)
- 100g czekolady mlecznej (1 tabliczka)
- 50 g masła
- 50ml śmietanki 30%
- kilka kropelek ulubionego aromatu w płynie lub 1 łyżka whiskey
- foremka silikonowa do czekoladek lub kostek lodu (opcjonalnie)
- kakao
Przygotowanie:
Masło i czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odkładamy na bok do ostudzenia. Dodajemy śmietanę i whiskey i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników i powstania jednolitej masy.
*Jeśli posiadamy silikonową foremkę to wlewamy do niej masę czekoladową i chłodzimy w lodówce około 2-3h następnie wyjmujemy delikatnie czekoladki i obtaczamy kakao (należy to robić dość szybko, czekolada nie jest jeszcze dostatecznie twarda i może się topić). Wkładamy do lodówki na 1h.
**Jeśli nie posiadamy silikonowej formy to łyżeczką nabieramy masę czekoladową, formujemy kuleczki, nie muszą być równe i obtaczamy w kakao. (Często płuczemy dłonie w zimnej wodzie, co ułatwi formowanie). Wkładamy do lodówki na 1h.
Słodko, szybko i prosto! :)
kocham czekoladę i takie przepisy!!!mniam:)
OdpowiedzUsuńIdealne :-) słodkości :-)
OdpowiedzUsuń