Sałatka jarzynowa - to coś co każdy z nas zna i lubi :) Pomysł na co dzień jak i od święta. Łatwa w przygotowaniu i niedroga. Ja robię ją przy okazji niedzielnego rosołu, warzywa które gotuję na rosół odcedzam, a następnie wykorzystuję do sałatki, takie 2 w 1 ;) polecam więc na jutro lub zbliżający się majówkowy weekend grillowy ;)
Składniki:
Składniki:
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/2 selera
- 2 ziemniaki
- 1 jajko
- 1/2 jabłka
- 3-4 łyżki groszku konserwowego
- 2 ogórki kiszone (lub konserwowe)
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy do miękkości. Jajko na twardo, a jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce na dużych oczkach.
Ugotowane warzywa, cebulę, jajko i ogórki kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy groszek i jabłko. (Cebulę można pokroić i sparzyć na sitku gorącą wodą, będzie delikatniejsza)
Dodajemy majonez i musztardę. Delikatnie mieszamy łącząc ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Najlepiej włożyć na pół godziny do lodówki, żeby wszystkie smaki się sobą "przegryzły".
Najlepiej smakuje z gotowanymi kiełbaskami, jako dodatek do grilla i mięsa.
Ta sałatka nigdy mi się nie znudzi. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńco tradycja to tradycja!sałatka jarzynowa co jakiś czas musi być:)ja dodaję czasami jeszcze soczewice z puszki lub kukurydzę.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować :-) właśnie z jabłkiem... świetny pomysł :-D
OdpowiedzUsuń