Tradycyjna sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa - to coś co każdy z nas zna i lubi :) Pomysł na co dzień jak i od święta. Łatwa w przygotowaniu i niedroga. Ja robię ją przy okazji niedzielnego rosołu, warzywa które gotuję na rosół odcedzam, a następnie wykorzystuję do sałatki, takie 2 w 1 ;) polecam więc na jutro lub zbliżający się majówkowy weekend grillowy ;)



Składniki:


  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/2 selera
  • 2 ziemniaki
  • 1 jajko
  • 1/2 jabłka
  • 3-4 łyżki groszku konserwowego 
  • 2 ogórki kiszone (lub konserwowe)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz



Przygotowanie:


Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy do miękkości. Jajko na twardo, a jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce na dużych oczkach.
Ugotowane warzywa, cebulę, jajko i ogórki kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy groszek i jabłko. (Cebulę można pokroić i sparzyć na sitku gorącą wodą, będzie delikatniejsza)
Dodajemy majonez i musztardę. Delikatnie mieszamy łącząc ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
Najlepiej włożyć  na pół godziny do lodówki, żeby wszystkie smaki się sobą "przegryzły".

Najlepiej smakuje z gotowanymi kiełbaskami, jako dodatek do grilla i mięsa.





Komentarze

  1. Ta sałatka nigdy mi się nie znudzi. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co tradycja to tradycja!sałatka jarzynowa co jakiś czas musi być:)ja dodaję czasami jeszcze soczewice z puszki lub kukurydzę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować :-) właśnie z jabłkiem... świetny pomysł :-D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz