Rillettes de canard. Pasta z kaczki.

Dzisiaj przepis na Rillettes de canard. To specjalność kuchni francuskiej w smaku coś pomiędzy pasztetem, a pastą z kaczki. Pierwszy raz zasmakowałam tego cuda dzięki mojej Gosi: KLIKNIJ i postanowiłam go odtworzyć u siebie :) Rillettes można robić również z innych mięs, wieprzowiny, czy gęsiny, dzisiaj postanowiłam na kaczkę. Nie przypadkowo wrzucam go teraz, kilka dni przed Świętami Wielkiej Nocy. ;) Myślę, że to świetna propozycja na wielkanocne śniadanie :) Pasta sama w sobie wygląda obłędnie, a przez to, że jest wolno gotowana w winie smakuje wykwintnie. Do świąt zostało jeszcze kilka dni, więc może warto zrobić coś nowego i zaskoczyć swoich gości / rodzinę. :) Rillettes de canard po przygotowaniu można przechowywać przez kilka dni w lodówce dodatkową zaletą jest to, że robi się ją naprawdę łatwo!




Składniki:

  • 1 świeża kacza (ok. 2 kg)
  • 200ml wody
  • 300ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 3-4 owoce jałowca
  • 6 goździków
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki kaczego smalcu



Przygotowanie:


Kaczkę dokładnie myjemy, suszymy. Porcjujemy na mniejsze części i wkładamy do dużego garnka zalewając przygotowaną wodą. Do garnka dodajemy owoce jałowca, szczyptę majeranku, obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz tymianek. Cebulę obieramy i kroimy na pół, wbijamy w nie goździki i również dodajemy do mięsa. Całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 2h. od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy wino i dusimy kolejne 1.5h. (Jeśli zajedzie potrzeba w trakcie gotowania można dolać wody). Odcedzamy składniki od powstałego bulionu. Mięso obieramy ze skóry i kości. Rozgniatamy delikatnie widelcem, doprawiamy solą i pierzem. Dodajemy smalec i 3-4 chochle bulionu, tam by całość nabrała konsystencji łatwej do rozsmarowania na pieczywie.
Przekładamy do słoiczków i... gotowe! :)









ZAPRASZAM:


 

Komentarze

  1. Ci powiem kochana,że dobry pomysł na Święta oczami już się najadłam,pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pewna, że z Twoim wyczuciem smaku trafiłaś w 10...dla wszystkich Twoich gości :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz