Makaron z kurczakiem

Dzisiaj naszła mnie ochota na makaron,  w lodówce oprócz światła znalazłam kilka pieczarek, cebulę i wczorajszą pierś w kurczaka. Czary - Mary... i z resztek powstało coś dobrego :) Ojj co to za duma z niczego zrobić COŚ :D



Składniki:


  • 1/2 opakowania ulubionego makaronu (u mnie rurki)
  • 1 pierś z kurczaka
  • kilka pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 żółtka 
  • 100 g sera (np gouda)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • olej
  • 1 łyżeczkę ziół prowansalskich
  • sól, pieprz


Przygotowanie:


W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, odcedzamy, odstawiamy na bok.
Pieczarki obieramy ze skórki lub dokładnie myjemy. Kroimy w talarki, cebulę w kosteczkę i przysmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Po ok. 10 min dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy chwilkę. Solimy i pierzymy do smaku.
Ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Żółtka łączymy ze śmietanką.
Na patelnie do pieczarek dodajemy makaron, ser, śmietankę z żółtkami i zioła prowansalskie. Zmniejszamy płomień i delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, a ser się rozpuści.
W razie potrzeby doprawiamy ponownie solą i pieprzem.

Najlepiej podawać zaraz po przyrządzeniu. Można udekorować listami rukoli lub bazylii.













Komentarze

  1. takie czary-mary baaardzo lubię.Makaron rurki sosik i mięsko mogę jeść kilka dni z rzędu

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tą stronę zawsze na każdą okazję można coś znaleźć!!!czapki z głów:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega zachęcające :-) .... i to jakie COŚ :-D pyszności

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz