Jakiś czas temu mościłam się u mojej Gosieńki -> kliknij <- :) na imprezie i baaardzo zasmakowało mi jedno z głównych dań. Postanowiłam je odtworzyć u mnie, w troszkę innej wersji. Gaździnka podała wieprzowinę w piwie, ja postawiłam na wołowinę. Danie jest bardzo aromatyczne zachwyci najbardziej wyrafinowane gusta, a jednocześnie bardzo proste. Przyznam, że czas przygotowania nie należy do najkrótszych, ale wierzcie mi - jest tego warte. Spróbuj, a nie pożałujesz !
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso myjemy, suszymy i kroimy w kawałki ok. 3-4 cm. Jeśli mamy możliwość to marynujemy mięso we wszystkich przyprawach i wkładamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
Na patelni, na bardzo rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z każdej strony i przekładamy do większego garnka. Następnie na tej samej patelni szklimy cebule posiekaną w piórka i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy wszystkimi przyprawami (dość obficie), dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, zalewamy bulionem i dusimy około 1,5h. Następnie dodajemy piwo i dusimy kolejne 1,5h od czasu do czasu mieszając.
Pieczarki obieramy lub dokładnie myjemy, kroimy na osiem części i przysmażamy na patelni z łyżką masła, dodajemy do mięsa.
Następnie obieramy marchewkę, kroimy na talarki i również podsmażamy na łyżce masła dodając miód i odrobinę wody. Gdy będzie al dente dodajemy do mięsa.
Całość dusimy jeszcze chwilkę, by wszystkie smaki i aromaty się połączyły.
Wołowina najlepiej komponuje się z ryżem,kaszą, kluskami lub tłuczonymi ziemniakami w towarzystwie kiszonego ogórka.
Składniki:
- 1 kg wołowiny (u mnie szponder wołowy)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 6-8 sztuk małych pieczarek
- 200 ml bulionu wołowego
- 300 ml piwa
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
- szczypta lubczyku, rozmarynu i tymianku
- słodka i ostra papryka w proszku
- wędzona papryka w proszku (opcjonalnie)
- 3 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- olej
- masło
Przygotowanie:
Mięso myjemy, suszymy i kroimy w kawałki ok. 3-4 cm. Jeśli mamy możliwość to marynujemy mięso we wszystkich przyprawach i wkładamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
Na patelni, na bardzo rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z każdej strony i przekładamy do większego garnka. Następnie na tej samej patelni szklimy cebule posiekaną w piórka i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy wszystkimi przyprawami (dość obficie), dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, zalewamy bulionem i dusimy około 1,5h. Następnie dodajemy piwo i dusimy kolejne 1,5h od czasu do czasu mieszając.
Pieczarki obieramy lub dokładnie myjemy, kroimy na osiem części i przysmażamy na patelni z łyżką masła, dodajemy do mięsa.
Następnie obieramy marchewkę, kroimy na talarki i również podsmażamy na łyżce masła dodając miód i odrobinę wody. Gdy będzie al dente dodajemy do mięsa.
Całość dusimy jeszcze chwilkę, by wszystkie smaki i aromaty się połączyły.
Wołowina najlepiej komponuje się z ryżem,kaszą, kluskami lub tłuczonymi ziemniakami w towarzystwie kiszonego ogórka.
Love love :-) Pięknie i smacznie Ci wyszło Kochana :-)
OdpowiedzUsuń