Greckie szaszłyki Kofta z sosem tzatziki

Wczoraj upichciłam sobie grecki obiadek -> Greckie szaszłyki w klasycznym sosie tzatziki. Mmm...:)  Wyszedł przepysznie, a do tego ekspresowo, dlatego od razu wrzucam przepis!
Wiosna i sezon grillowy nadchodzi wielkimi krokami, a to danie jest wręcz idealne na grillowanie, więc zaskoczcie znajomych nietuzinkowym pomysłem! Poza tym osobiście nie wyobrażam sobie pysznego mięsa z grilla bez sosu tzatziki.
Mieszanka przypraw jaką użyjemy do mięsa jest wprawdzie wieloskładnikowa, ale robiąc ją od razu z większej ilości, można sobie przechować w słoiczku i następnym razem dodać bezpośrednio do mięsa, a gwarantuję, że po skosztowaniu z pewnością zagości na stałe w waszym domu. Jest też możliwość kupienia gotowej mieszanki z firmy KAMIS "greckie szaszłyki z mięsa mielonego" :) 



Składniki
(do szaszłyków) :

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego.
  • 1/2 cebuli
  • 50 ml zimnej wody
  • Mieszanka przypraw KAMIS "szaszłyki greckie z mięsa mielonego" lub :
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki szałwii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  •  szczypta tymianku
  • szczypta cząbru
  • szczypta chilli 
  • 2-3 listki mięty (może być suszona)
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • długie patyczki do szaszłyków



Składniki 
(na sos) :

  • 1 opakowanie jogurtu typu greckiego
  • 1 ogórek zielony
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 pęczek koperku
  • kilka listków mięty (może być suszona)
  • sól, pieprz



Przygotowanie:


Zaczniemy od przygotowania sosu, ponieważ po jego zrobieniu powinien się chłodzić około 30 min w lodówce, aż się "przegryzie", sos powinien mieć bardzo intensywny smak.
Na tarce o grubych oczkach trzemy ogórka, solimy (czekamy 2-3min, aż wydzieli się w niego woda)  i odsączamy przez sitko z jej nadmiaru, dodajemy jogurt i ocet winny. Drobno siekamy koperek i miętę i dodajemy do jogurtu razem  z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby solimy i pieprzymy do smaku. Odstawiamy do lodówki na około 30min. W tym czasie robimy mięso.
Pałeczki do szaszłyków moczymy kilka minut w wodzie.
W misce mięso łączymy z wodą, drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wszystkimi przyprawami (proporcje przypraw można zmienić, wg uznania). Dokładnie wyrabiamy ok 5 min.
Na patelni (lub grillu) rozgrzewamy olej. Mięso formujemy na podłużne kotleciki i wbijamy na patyczki.
Szaszłyki przysmażamy na ciemnobrązowy kolor z każdej strony.


Szaszłyki z sosem najlepiej podać w towarzystwie lekkiej sałatki wiosennej z waszymi ulubionymi składnikami lub sałatki Greckiej. Smacznego!









Komentarze

  1. mniam pięknie wygląda i napewno super smakuje.Dobrze,że nie mieszkam zbyt blisko bo bym chyba była częstym gościem i bym się wbijała na pyszne papu.Wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz