Dzisiaj stawiam na tradycję i klasykę samą w sobie - bitki ze schabu w sosie własnym. Bardzo proste i sycące danie. Mi osobiście to danie kojarzy się z rodzinnym domem :) i mamą która robi je najlepiej. Bitki można zrobić z szynki, z łopatki czy nawet karkówki, dzisiaj zrobię ze schabu. Ponadczasowe śląskie danie które można jeść na co dzień jak i od święta na uroczysty obiad z kluskami śląskimi.
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso myjemy i kroimy na plastry o grubości ok. 2-3cm i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na grubość ok 1cm. Obficie pieprzymy, następnie solimy i przyprawiamy paprykami w proszku. Obtaczamy w mące i układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Przysmażamy na ciemnobrązowy kolor z obu stron (czym mocniej przysmażymy tym sos będzie bardziej aromatyczny). Cebulę siekamy w piórka, a czosnek w drobną kosteczkę, dodajemy do mięsa i smażymy wszystko razem przez około 2-3 min. Do patelni wlewamy ciepłą wodę tak, by przykryło mięso. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy pokrywką. Dusimy około 1-1,5h (w zależności od jakości mięsa) od czasu do czasu mieszając i przewracając na drugą stronę. W międzyczasie dodajemy musztardę do powstałego sosu.
Sos powinien sam zgęstnieć od mąki w której obtoczone były bitki, jeśli mimo to sos wyjdzie za rzadki to posypujemy delikatnie mąką po wierzchu i mieszamy.
Bitki najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniaczkami z masłem lub kaszą w towarzystwie kiszonego ogórka. Można też podać jako świąteczne danie z kluskami i tartymi buraczkami.
Składniki:
- 1/2 kg schabu b/k
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- 2 łyżki musztardy
- olej
- mąka do obtoczenia
Przygotowanie:
Mięso myjemy i kroimy na plastry o grubości ok. 2-3cm i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na grubość ok 1cm. Obficie pieprzymy, następnie solimy i przyprawiamy paprykami w proszku. Obtaczamy w mące i układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Przysmażamy na ciemnobrązowy kolor z obu stron (czym mocniej przysmażymy tym sos będzie bardziej aromatyczny). Cebulę siekamy w piórka, a czosnek w drobną kosteczkę, dodajemy do mięsa i smażymy wszystko razem przez około 2-3 min. Do patelni wlewamy ciepłą wodę tak, by przykryło mięso. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy pokrywką. Dusimy około 1-1,5h (w zależności od jakości mięsa) od czasu do czasu mieszając i przewracając na drugą stronę. W międzyczasie dodajemy musztardę do powstałego sosu.
Sos powinien sam zgęstnieć od mąki w której obtoczone były bitki, jeśli mimo to sos wyjdzie za rzadki to posypujemy delikatnie mąką po wierzchu i mieszamy.
Bitki najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniaczkami z masłem lub kaszą w towarzystwie kiszonego ogórka. Można też podać jako świąteczne danie z kluskami i tartymi buraczkami.
ta wersja mi siè podoba jak zwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńWieprzowinka w sosie własnym :-) racja, że ponadczasowe.... można szukać nowych smaków, polubić włoską, francuską, chińską itd..kuchnię, ale jak se człowiek chce pojeść to tylko śląskie bitki :-)
OdpowiedzUsuń