Schab w kremowym sosie pieczarkowym

Dzisiaj na obiad zaserwowałam kruchutki schab w sosie śmietanowo - pieczarkowym. Uwielbiam to danie, a raczej sos pieczarkowy, to bardzo wdzięczny temat, ponieważ schab można zastąpić innym mięsem, np piersią z kurczaka, czy indykiem. Wszystko w zależności co macie akurat w lodówce ;)
Sos pieczarkowy to również świetny dodatek do kopytek i makaronu!
Mam cichą nadzieję, że ten dzisiejszy obiad przekona Pana NieLubięPieczarek do poznania ich na nowo! ;)



Składniki:

  • 4-5 plastrów schabu
  • ok. 10 szt pieczarek
  • 100ml śmietany 30%
  • 1 cebula
  • 250ml bulionu warzywno-mięsnego (może być z kostki)
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • szczypta rozmarynu
  • pietruszka (opcjonalnie)
  • mąka
  • 2 łyżki masła
  • olej



Przygotowanie:


Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, rozklepujemy na grubość ok 1cm.
Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami w proszku i obtaczamy w mące z obu stron.
Na patelni rozgrzewamy masło i delikatnie przysmażamy mięso po 1 min z każdej strony. Zalewamy szklanką bulionu, zmniejszamy płomień i dusimy ok. 30 min.
W międzyczasie pieczarki dokładnie myjemy i siekamy w talarki, a cebulę w drobną kostkę i szklimy na patelni z rozgrzanym olejem, solimy i pieprzymy do smaku.
Pieczarki wraz z cebulką dodajemy do mięsa i przyprawiamy rozmarynem. Dusimy razem jeszcze ok 20min.
Do całości dodajemy śmietankę, mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze 5 min.

Po nałożeniu na talerz posypujemy drobno posiekaną pietruszką.


Ja podałam z kluskami z wczorajszego niedzielnego obiadu, świetnie smakuje również z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą/ryżem. :)






Komentarze

  1. z kluskami mniam:)kolejny super pomysł prosto i pysznie!!!uwielbiam zaglądać tutaj:)zawsze coś nowego inspiracje są!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny i ciekawy przepis.. a ten rozmaryn...uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz