Dzisiaj na obiad zaserwowałam kruchutki schab w sosie śmietanowo - pieczarkowym. Uwielbiam to danie, a raczej sos pieczarkowy, to bardzo wdzięczny temat, ponieważ schab można zastąpić innym mięsem, np piersią z kurczaka, czy indykiem. Wszystko w zależności co macie akurat w lodówce ;)
Sos pieczarkowy to również świetny dodatek do kopytek i makaronu!
Mam cichą nadzieję, że ten dzisiejszy obiad przekona Pana NieLubięPieczarek do poznania ich na nowo! ;)
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, rozklepujemy na grubość ok 1cm.
Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami w proszku i obtaczamy w mące z obu stron.
Na patelni rozgrzewamy masło i delikatnie przysmażamy mięso po 1 min z każdej strony. Zalewamy szklanką bulionu, zmniejszamy płomień i dusimy ok. 30 min.
W międzyczasie pieczarki dokładnie myjemy i siekamy w talarki, a cebulę w drobną kostkę i szklimy na patelni z rozgrzanym olejem, solimy i pieprzymy do smaku.
Pieczarki wraz z cebulką dodajemy do mięsa i przyprawiamy rozmarynem. Dusimy razem jeszcze ok 20min.
Do całości dodajemy śmietankę, mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze 5 min.
Po nałożeniu na talerz posypujemy drobno posiekaną pietruszką.
Ja podałam z kluskami z wczorajszego niedzielnego obiadu, świetnie smakuje również z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą/ryżem. :)
Sos pieczarkowy to również świetny dodatek do kopytek i makaronu!
Mam cichą nadzieję, że ten dzisiejszy obiad przekona Pana NieLubięPieczarek do poznania ich na nowo! ;)
Składniki:
- 4-5 plastrów schabu
- ok. 10 szt pieczarek
- 100ml śmietany 30%
- 1 cebula
- 250ml bulionu warzywno-mięsnego (może być z kostki)
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- szczypta rozmarynu
- pietruszka (opcjonalnie)
- mąka
- 2 łyżki masła
- olej
Przygotowanie:
Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, rozklepujemy na grubość ok 1cm.
Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami w proszku i obtaczamy w mące z obu stron.
Na patelni rozgrzewamy masło i delikatnie przysmażamy mięso po 1 min z każdej strony. Zalewamy szklanką bulionu, zmniejszamy płomień i dusimy ok. 30 min.
W międzyczasie pieczarki dokładnie myjemy i siekamy w talarki, a cebulę w drobną kostkę i szklimy na patelni z rozgrzanym olejem, solimy i pieprzymy do smaku.
Pieczarki wraz z cebulką dodajemy do mięsa i przyprawiamy rozmarynem. Dusimy razem jeszcze ok 20min.
Do całości dodajemy śmietankę, mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze 5 min.
Po nałożeniu na talerz posypujemy drobno posiekaną pietruszką.
Ja podałam z kluskami z wczorajszego niedzielnego obiadu, świetnie smakuje również z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą/ryżem. :)
z kluskami mniam:)kolejny super pomysł prosto i pysznie!!!uwielbiam zaglądać tutaj:)zawsze coś nowego inspiracje są!
OdpowiedzUsuńFajny i ciekawy przepis.. a ten rozmaryn...uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuń