Lemoniada cytrynowo - bazyliowa

Moi kochani z racji tego, że przeszłam do drugiego etapu konkursu organizowanego przez firmę "Smaki Południa" chcę przedstawić przepis do którego użyłam wody mineralnej "Perrier".
Woda mineralna tej marki jest wodą z górnej półki, więc nie lada wyzwaniem było stworzenie przepisu w którym główną rolę będzie odgrywała woda, by podkreślić jej smak, ale udało się!
Mając dość szarugi za oknem pomyślałam, żeby przywołać lato i nie wiem jak Wam, ale mi ze smakiem lata kojarzy się... LEMONIADA! :)
Lemoniada to zdrowe, pyszne i orzeźwiające połączenie owoców i  wody. Świetna alternatywa na zastąpienie sztucznych i gazowanych specyfików ze sklepowych półek.
Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że można robić go przez cały rok, nie tylko w okresie letnim.
Spróbujcie, a nie pożałujecie!



Składniki:
(na 0.5 l napoju)


  • 0,5 litra wody mineralnej "Perrier"
  • 1 pęczek (doniczka) świeżej bazylii
  • 10 -15 listków mięty
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 limonki
     


 Przygotowanie:


Do wysokiego naczynia przelewamy wodę "Perrier". Wyciskamy sok z cytryny i limonki, łączymy z wodą.
Dodajemy bazylię, miętę, cukier i miksujemy blenderem tak, by bazylia i mięta jak najbardziej się rozdrobniły, a wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyły.
Podawać schłodzone lub/i z kostkami lodu.
Można udekorować listkami mięty i plasterkami limonki.









Smacznego!





Komentarze

  1. Gratulacje Kochana :-) trzymam mooocno kciuki :-) lemoniada rewelacja :-*

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny aromat i smak naprawdę przywołuje wspomnienie południowego lata Gratuluję *** j.g.

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny pomysł na wykorzystanie produktów dostępnych dla każdego! Smak tego cuda to uczta dla podniebienia! Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz