Moi kochani z racji tego, że przeszłam do drugiego etapu konkursu organizowanego przez firmę "Smaki Południa" chcę przedstawić przepis do którego użyłam wody mineralnej "Perrier".
Woda mineralna tej marki jest wodą z górnej półki, więc nie lada wyzwaniem było stworzenie przepisu w którym główną rolę będzie odgrywała woda, by podkreślić jej smak, ale udało się!
Mając dość szarugi za oknem pomyślałam, żeby przywołać lato i nie wiem jak Wam, ale mi ze smakiem lata kojarzy się... LEMONIADA! :)
Lemoniada to zdrowe, pyszne i orzeźwiające połączenie owoców i wody. Świetna alternatywa na zastąpienie sztucznych i gazowanych specyfików ze sklepowych półek.
Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że można robić go przez cały rok, nie tylko w okresie letnim.
Spróbujcie, a nie pożałujecie!
Składniki:
(na 0.5 l napoju)
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia przelewamy wodę "Perrier". Wyciskamy sok z cytryny i limonki, łączymy z wodą.
Dodajemy bazylię, miętę, cukier i miksujemy blenderem tak, by bazylia i mięta jak najbardziej się rozdrobniły, a wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyły.
Podawać schłodzone lub/i z kostkami lodu.
Można udekorować listkami mięty i plasterkami limonki.
Smacznego!
Woda mineralna tej marki jest wodą z górnej półki, więc nie lada wyzwaniem było stworzenie przepisu w którym główną rolę będzie odgrywała woda, by podkreślić jej smak, ale udało się!
Mając dość szarugi za oknem pomyślałam, żeby przywołać lato i nie wiem jak Wam, ale mi ze smakiem lata kojarzy się... LEMONIADA! :)
Lemoniada to zdrowe, pyszne i orzeźwiające połączenie owoców i wody. Świetna alternatywa na zastąpienie sztucznych i gazowanych specyfików ze sklepowych półek.
Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że można robić go przez cały rok, nie tylko w okresie letnim.
Spróbujcie, a nie pożałujecie!
Składniki:
(na 0.5 l napoju)
- 0,5 litra wody mineralnej "Perrier"
- 1 pęczek (doniczka) świeżej bazylii
- 10 -15 listków mięty
- 5 łyżeczek cukru
- 1/2 cytryny
- 1/2 limonki
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia przelewamy wodę "Perrier". Wyciskamy sok z cytryny i limonki, łączymy z wodą.
Dodajemy bazylię, miętę, cukier i miksujemy blenderem tak, by bazylia i mięta jak najbardziej się rozdrobniły, a wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyły.
Podawać schłodzone lub/i z kostkami lodu.
Można udekorować listkami mięty i plasterkami limonki.
Smacznego!
Gratulacje Kochana :-) trzymam mooocno kciuki :-) lemoniada rewelacja :-*
OdpowiedzUsuńCudny aromat i smak naprawdę przywołuje wspomnienie południowego lata Gratuluję *** j.g.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na wykorzystanie produktów dostępnych dla każdego! Smak tego cuda to uczta dla podniebienia! Pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuń