Od dłuższego czasu chodziła za mną ochota na soczyste pałeczki z kurczaka upieczone w piekarniku, a to za sprawą mojej Gosieńki ( kliknij -> gazdzinkawarzy.blogspot.com ), która na ostatniej imprezie zaserwowała pyszne i aromatyczne nóżki z kurczaka :) Postanowiłam zrobić podobne na obiad i u mnie i wiecie co? pisząc nieskromnie wyszły przepysznie! Chrupiąca skórka na zewnątrz, a w środku soczyste mięso.
Polecam każdemu !
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso najlepiej jest zamarynować w przyprawach dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce lub przynajmniej 3-4 godziny przed pieczeniem.
Kurczaka dokładnie myjemy pod wodą, osuszamy.
W misce łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, 4 łyżki oleju lub oliwy i dokładnie nacieramy nóżki z każdej strony.
Piekarnik nagrzewamy do 220* i w brytfance żaroodpornej układamy kawałki kurczaka razem z marynatą. Pałeczki pieczemy ok. 40 min, a udka 55-60 min.
Podczas pieczenia polewamy kilka razy mięso marynatą w której się piecze, dodatkowo można na każdym kawałku mięsa położyć plasterek masła.
Kurczak najlepiej smakuje w towarzystwie młodych ziemniaków, frytek lub wiosennej surówki.
Polecam każdemu !
Składniki:
- 4-6 sztuk nóżek z kurczaka lub 3-4 udka z kurczaka
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- biały pieprz, sól
- ząbek czosnku
- masło (opcjonalnie)
- olej lub oliwa
Przygotowanie:
Mięso najlepiej jest zamarynować w przyprawach dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce lub przynajmniej 3-4 godziny przed pieczeniem.
Kurczaka dokładnie myjemy pod wodą, osuszamy.
W misce łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, 4 łyżki oleju lub oliwy i dokładnie nacieramy nóżki z każdej strony.
Piekarnik nagrzewamy do 220* i w brytfance żaroodpornej układamy kawałki kurczaka razem z marynatą. Pałeczki pieczemy ok. 40 min, a udka 55-60 min.
Podczas pieczenia polewamy kilka razy mięso marynatą w której się piecze, dodatkowo można na każdym kawałku mięsa położyć plasterek masła.
Kurczak najlepiej smakuje w towarzystwie młodych ziemniaków, frytek lub wiosennej surówki.
Moja droga :-) wyszło Ci wspaniale... Cudowny kolor, doskonale dobrane przyprawy.... ymmmm to musi być pyszne..:-*
OdpowiedzUsuńsuper przepis i jeszcze lepsze zdjęcia. Genialny pomysł na bloga :)
OdpowiedzUsuń