Pulpety lub inaczej klopsy w sosie pomidorowym to klasyka sama w sobie! Jednak jakby takie malutkie, soczyste kuleczki połączyć z makaronem spaghetti to takiej propozycji nie powstydziłaby się niejedna romantyczna kolacja ;) To danie ma same zalety, robi się go bardzo szybko, nie jest drogie, wygląda bardzo efektownie, a na dodatek wystarczy spokojnie na 2-3 dni! Wystarczy tylko ugotować świeży makaron. Napiszę szczerze, że tradycyjne kotlety mielone, smażone na tłuszczu zeszły na drugi, trzeci plan ;)
Spróbujcie sami :)
Składniki:
Do pulpetów:
Do pulpetów:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- 1 jajko
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kajzerka (może być czerstwa)
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka oregano w proszku
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki mąki do obtoczenia
- olej
Do sosu:
- 0,5 l bulionu warzywno - mięsnego (może być z kostki)
- 2,5 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/3 kubeczka śmietany 30 %
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki tymianku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- opakowanie makaronu spaghetti
- starty parmezan i listki bazylii (do dekoracji)
Przygotowanie:
Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente, odstawiamy.
Kajzerkę moczymy w szklance mleka.
Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Odsączamy bułkę z mleka i dodajmy do mięsa razem ze wszystkimi przyprawami i bułką tartą. Wyrabiamy dokładnie mięso. Formujemy małe kuleczki, obtaczamy w mące i w wysokiej patelni lub rondelku na rozgrzanym oleju przyrumieniamy delikatnie z każdej strony. Do pulpetów dodajemy poszatkowaną cebulę i czosnek by zeszkliły się do sosu. Wlewamy bulion i dusimy na małym ogniu około 20-30 min.
Następnie delikatnie wyjmujemy pulpeciki na talerz, a do wywaru dodajemy przecier pomidorowy, śmietankę i przyprawy, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Pulpeciki z powrotem dodajemy do sosu i dusimy w nim około 5-10 min.
Podajemy z makaronem, po wierzchu posypujemy starym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.
Inną propozycją podania mogą być kluski śląskie lub ziemniaczane puree :)
Chcę do Ciebie na romantyczną kolację :-* mniaammmmm :-)
OdpowiedzUsuńAleeee baaardzo proszę! 😍👭
OdpowiedzUsuń