Gulasz z indyka

Gulasz z indyka to świetny pomysł na obiad, gorący i rozgrzewający zwłaszcza zimą. Gulasz z indyka jest równie dobry jak ten tradycyjny wołowy, ale mniej czasochłonny. Można go zrobić w gęstej formie typowo gulaszowej jak i rzadkiej zupy jak tym razem u mnie.
Szybko, prosto, zdrowo i wystarczy na 2-3 dni :)



Składniki:


  • udziec z indyka b/k lub podwójna pierś z indyka
  • 500 ml bulionu (może być z kostki)
  • 1 czerwona papryka
  • 6-7 pieczarek
  • 3-4 ogórki konserwowe (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • śmietana 18% do zup i sosów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • olej



Przygotowanie:


Mięso myjemy, osuszamy, pozbywamy się błonek. Kroimy na mniejsze kawałki około 4x4 cm.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, wrzucamy do rondla z rozgrzanym olejem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso. Wszystko przyrumieniamy.
Zalewamy bulionem i dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe.
Paprykę po umyciu i oddzieleniu gniazd nasiennych kroimy w paseczki (jeśli mamy ogórki to też), a pieczarki w talarki przysmażamy na patelni około 3-4 min po czym dodajemy do mięsa.
Całość dusimy około 45 min dodając przecier pomidorowy, papryki w proszku, solimy i pieprzymy do smaku. Pod koniec duszenia zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 łyżki śmietany.
Jeśli gulasz jest za rzadki rozpuszczamy w 1/4 szklanki zimnej wody 2 łyżki mąki pszennej i stopniowo wlewamy odpowiednią ilość, czekamy aż się zagotuje i dusimy jeszcze 5 min.







Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną, ziemniaczkami jak i świeżym pieczywem.


Komentarze

  1. pysznie to wygląda:)nowy pomysł na dzień w którym się zastanawiam i co tu znowu ugotować...;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz