Gulasz z indyka to świetny pomysł na obiad, gorący i rozgrzewający zwłaszcza zimą. Gulasz z indyka jest równie dobry jak ten tradycyjny wołowy, ale mniej czasochłonny. Można go zrobić w gęstej formie typowo gulaszowej jak i rzadkiej zupy jak tym razem u mnie.
Szybko, prosto, zdrowo i wystarczy na 2-3 dni :)
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy, pozbywamy się błonek. Kroimy na mniejsze kawałki około 4x4 cm.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, wrzucamy do rondla z rozgrzanym olejem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso. Wszystko przyrumieniamy.
Zalewamy bulionem i dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe.
Paprykę po umyciu i oddzieleniu gniazd nasiennych kroimy w paseczki (jeśli mamy ogórki to też), a pieczarki w talarki przysmażamy na patelni około 3-4 min po czym dodajemy do mięsa.
Całość dusimy około 45 min dodając przecier pomidorowy, papryki w proszku, solimy i pieprzymy do smaku. Pod koniec duszenia zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 łyżki śmietany.
Jeśli gulasz jest za rzadki rozpuszczamy w 1/4 szklanki zimnej wody 2 łyżki mąki pszennej i stopniowo wlewamy odpowiednią ilość, czekamy aż się zagotuje i dusimy jeszcze 5 min.
Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną, ziemniaczkami jak i świeżym pieczywem.
Szybko, prosto, zdrowo i wystarczy na 2-3 dni :)
Składniki:
- udziec z indyka b/k lub podwójna pierś z indyka
- 500 ml bulionu (może być z kostki)
- 1 czerwona papryka
- 6-7 pieczarek
- 3-4 ogórki konserwowe (opcjonalnie)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- śmietana 18% do zup i sosów
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie)
- 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy, pozbywamy się błonek. Kroimy na mniejsze kawałki około 4x4 cm.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, wrzucamy do rondla z rozgrzanym olejem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso. Wszystko przyrumieniamy.
Zalewamy bulionem i dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe.
Paprykę po umyciu i oddzieleniu gniazd nasiennych kroimy w paseczki (jeśli mamy ogórki to też), a pieczarki w talarki przysmażamy na patelni około 3-4 min po czym dodajemy do mięsa.
Całość dusimy około 45 min dodając przecier pomidorowy, papryki w proszku, solimy i pieprzymy do smaku. Pod koniec duszenia zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 łyżki śmietany.
Jeśli gulasz jest za rzadki rozpuszczamy w 1/4 szklanki zimnej wody 2 łyżki mąki pszennej i stopniowo wlewamy odpowiednią ilość, czekamy aż się zagotuje i dusimy jeszcze 5 min.
Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną, ziemniaczkami jak i świeżym pieczywem.
pysznie to wygląda:)nowy pomysł na dzień w którym się zastanawiam i co tu znowu ugotować...;)
OdpowiedzUsuńSuper! polecam :) 🙌😃
Usuń