Rozłożyła mnie choroba, więc nie za bardzo mam siłę by poświęcić pół dnia na pichcenie w kuchni. No dobra, nie mam siły, by spędzić w niej więcej niż pół godziny :P. W lodówce filet z kurczaka, pan por, groszek w puszce jeszcze ze świąt... Myślę, myślę i mam! Filet z kurczaka pod pierzynką z pora i groszku. Wyszło mega aromatycznie, mega szybko (co dzisiaj odgrywa szczególną rolę) spróbujecie - nie pożałujecie ;)
Składniki:
Przygotowanie:
Od pora odcinamy ciemnozielone liście, zostawiamy jasnozieloną i białą cześć. Płuczemy, osuszamy.
Pora kroimy w cienkie talarki. Na głębszej patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła, dodajemy por i dusimy około 10 min od czasu do czasu mieszając ( uważając by por się nie przypiekł i nie nabrał brązowego koloru).
Myjemy mięso, osuszamy i pozbywam się błonek. Filet porcjujemy na kawałki 5-8 cm i w miarę cienkie. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami w proszku, nacieramy oregano. Obtaczamy w mące i na drugiej patelni po rozpuszczeniu wcześniej 3 łyżek masła obsmażamy mięso po około 2 min z każdej strony.
Do patelni z porem wlewamy śmietankę, dodajemy groszek, przyprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej, solimy i pieprzymy do smaku, dusimy 2-3 min. Dodajemy mięso i dusimy wszystko razem przez 5 min od czasu do czasu mieszając.
Ja podałam mięso z puree z ziemniaków z pietruszką i surówką z marchewki.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 duży por, lub dwa mniejsze
- 1/4 puszki groszku
- 100 g śmietanki 30%
- masło
- mąka
- słodka i ostra papryka w proszku
- oregano
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Od pora odcinamy ciemnozielone liście, zostawiamy jasnozieloną i białą cześć. Płuczemy, osuszamy.
Pora kroimy w cienkie talarki. Na głębszej patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła, dodajemy por i dusimy około 10 min od czasu do czasu mieszając ( uważając by por się nie przypiekł i nie nabrał brązowego koloru).
Myjemy mięso, osuszamy i pozbywam się błonek. Filet porcjujemy na kawałki 5-8 cm i w miarę cienkie. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami w proszku, nacieramy oregano. Obtaczamy w mące i na drugiej patelni po rozpuszczeniu wcześniej 3 łyżek masła obsmażamy mięso po około 2 min z każdej strony.
Do patelni z porem wlewamy śmietankę, dodajemy groszek, przyprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej, solimy i pieprzymy do smaku, dusimy 2-3 min. Dodajemy mięso i dusimy wszystko razem przez 5 min od czasu do czasu mieszając.
Ja podałam mięso z puree z ziemniaków z pietruszką i surówką z marchewki.
Zakochałam się już wcześniej.... ale za to będę Cię kochać do nieskończoności :-) no coś pysznego... moje moje smaki :-) i jeszcze mega świetne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńkolejny pyszny pomysł na obiadek☺
OdpowiedzUsuńMoje kochane czytelniczki 😍😘🙆
OdpowiedzUsuń