Co powiedzie na domowe zapiekanki? Mi osobiście kojarzą się z dzieciństwem i mamą, która je robiła... Potrafiła ze zwykłej bułki i kilku składników wyczarować niezwykłą kolację. Często je robię i wracam myślami do tamtych czasów ;) Super pomysł na szybką i ciepłą kolację, a zrobienie ich zajmuje tyle samo czasu co zrobienie zwykłych kanapek. W zasadzie składniki sami sobie wybieramy, albo raczej korzystamy w tego co mamy akurat w lodówce. Najważniejsze by była wędlina i ser, resztę pozostawiam waszej wenie twórczej ;)
Składniki: (na 4 zapiekanki)
- 2 bułki "półbagietki" (może być bagietka pokrojona na 4 mniejsze kawałki)
- kilkanaście plasterków salami ( może być wasza ulubiona wędlina)
- 1/4 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 czerwona cebula
- 1-2 ogórki konserwowe
- ser
- przecier pomidorowy
- przyprawa do pizzy ( lub oregano, zioła prowansalskie)
- 1 łyżka oleju lub oliwy
Przygotowanie:
Włączamy piekarnik na 180 * grzanie "góra-dół".
Bagietki przekrawamy na pół.
W miseczce łączymy 4 łyżki przecieru pomidorowego z 2 łyżkami przyprawy i z oliwą, smarujemy bułki po wewnętrznej stronie.
Nakładamy wędlinę, pokrojoną w cienkie piórka cebulę, drobno posiekane ogórki i posypujemy kukurydzą.
Ser trzemy na tarce na dużych oczkach i posypujemy bagietki.
Wkładamy do piekarnika na około 3-5 min, aż będą chrupiące.
Można dodać również pokrojone pomidorki koktajlowe i po wyjęciu z pieca udekorować listami bazylii lub rukoli.
Robiąc zapiekanki z szynką i serem idealnie pasują do nich pieczarki. Należy je umyć i obrać, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na patelni z odrobiną masła oraz Vegety, następnie ułożyć na wędlinie, posypać serem i podpiec w piekarniku jak wyżej.
Smacznego!
Pyszności...
OdpowiedzUsuń💋
OdpowiedzUsuńi znowu robię się głodna:)super szybki i prosty przepis
OdpowiedzUsuń