Domowe zapiekanki

Co powiedzie na domowe zapiekanki? Mi osobiście kojarzą się z dzieciństwem i mamą, która je robiła... Potrafiła ze zwykłej bułki i kilku składników wyczarować niezwykłą kolację. Często je robię i wracam myślami do tamtych czasów ;) Super pomysł na szybką i ciepłą kolację, a zrobienie ich zajmuje tyle samo czasu co zrobienie zwykłych kanapek. W zasadzie składniki sami sobie wybieramy, albo raczej korzystamy w tego co mamy akurat w lodówce. Najważniejsze by była wędlina i ser, resztę pozostawiam waszej wenie twórczej ;)



Składniki: (na 4 zapiekanki) 

  • 2 bułki "półbagietki" (może być bagietka pokrojona na 4 mniejsze kawałki)
  • kilkanaście plasterków salami ( może być wasza ulubiona wędlina)
  • 1/4 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 ogórki konserwowe
  • ser 
  • przecier pomidorowy
  • przyprawa do pizzy ( lub oregano, zioła prowansalskie)
  • 1 łyżka oleju lub oliwy




Przygotowanie:


Włączamy piekarnik na 180 * grzanie "góra-dół".
Bagietki przekrawamy na pół.
W miseczce łączymy 4 łyżki przecieru pomidorowego z 2 łyżkami przyprawy i z oliwą, smarujemy bułki po wewnętrznej stronie.
Nakładamy wędlinę, pokrojoną w cienkie piórka cebulę, drobno posiekane ogórki i posypujemy kukurydzą.
Ser trzemy na tarce na dużych oczkach i posypujemy bagietki.
Wkładamy do piekarnika na około 3-5 min, aż będą chrupiące.

Można dodać również pokrojone pomidorki koktajlowe i po wyjęciu z pieca udekorować listami bazylii lub rukoli.

Robiąc zapiekanki z szynką i serem idealnie pasują do nich pieczarki. Należy je umyć i obrać, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na patelni z odrobiną masła oraz Vegety, następnie ułożyć na wędlinie, posypać serem i podpiec w piekarniku jak wyżej.

Smacznego!









Komentarze

Prześlij komentarz