Brak pomysłu na śniadanie? Dziś prezentuję przepis na pastę z wędzonej makreli: prosto, szybko, zdrowo i tanio! Trudno o lepszy początek dnia :)
Pastę można przygotować sobie dzień wcześniej.
Podajemy na świeżym pieczywie, ale równie dobrze smakuje jako przekąska podczas karnawałowej imprezy np na krakersie lub w formie mini kanapeczek :)
Składniki:
Przygotowanie:
Makrelę obieramy z ości, przekładamy do miseczki i rozgniatamy dokładnie widelcem.
Ugotowane jajko, cebulę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do makreli.
Dodajemy majonez i musztardę dokładnie mieszając wszystkie składniki. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku ponownie mieszając. Przechowujemy w lodówce.
Smacznie miłego dnia! :)
Pastę można przygotować sobie dzień wcześniej.
Podajemy na świeżym pieczywie, ale równie dobrze smakuje jako przekąska podczas karnawałowej imprezy np na krakersie lub w formie mini kanapeczek :)
Składniki:
- 1 średniej wielkości wędzona makrela
- 1 ugotowanie na twardo jajko
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ogórki konserwowe lub kiszone
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy (lub pół łyżeczki chrzanu śmietankowego)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makrelę obieramy z ości, przekładamy do miseczki i rozgniatamy dokładnie widelcem.
Ugotowane jajko, cebulę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do makreli.
Dodajemy majonez i musztardę dokładnie mieszając wszystkie składniki. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku ponownie mieszając. Przechowujemy w lodówce.
Smacznie miłego dnia! :)
Tyle razy jadłam makrelę, ale jeszcze nigdy z jajkiem... podsunęłaś mi fajny przepis.. mmniamm :-) buziaki
OdpowiedzUsuń