Pasta z wędzonej makreli

Brak pomysłu na śniadanie? Dziś prezentuję przepis na pastę z wędzonej makreli: prosto, szybko, zdrowo i tanio! Trudno o lepszy początek dnia :)
Pastę można przygotować sobie dzień wcześniej.
 Podajemy na świeżym pieczywie, ale równie dobrze smakuje jako przekąska podczas karnawałowej imprezy np na krakersie lub w formie mini kanapeczek :)



Składniki:


  • 1 średniej wielkości wędzona makrela
  • 1 ugotowanie na twardo jajko
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy (lub pół łyżeczki chrzanu śmietankowego)
  • sól, pieprz do smaku



Przygotowanie:


Makrelę obieramy z ości, przekładamy do miseczki i rozgniatamy dokładnie widelcem.
Ugotowane jajko, cebulę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do makreli.
Dodajemy majonez i musztardę dokładnie mieszając wszystkie składniki. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku ponownie mieszając. Przechowujemy w lodówce.














Smacznie miłego dnia! :)

Komentarze

  1. Tyle razy jadłam makrelę, ale jeszcze nigdy z jajkiem... podsunęłaś mi fajny przepis.. mmniamm :-) buziaki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz