Kurczak po włosku

Ta odsłona kurczaka na dobre zagości w moim menu i jestem pewna, że po spróbowaniu w Twoim również :). To niesamowite jak przy pomocy paru składników można wyczarować tak aromatyczne danie, a robi się je naprawdę ekspresowo! :) Chyba każdy z nas lubi ser, pomidor i kurczaka, więc? pomysł na jutrzejszy obiad jak znalazł.





Składniki:

  • filet z piersi kurczaka (podwójny)
  • Opakowanie szynki szwardzwaldzkiej lub cienkie plastry wędzonego boczku
  • ser mozzarella (cała kulka)
  • puszka pomidorów b/s
  • łyżka przecieru
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 ły zeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • papryka w proszku słodka i ostra
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • masło klarowane




Przygotowanie:


Filet z kurczaka myjemy i pozbywamy się błonek.
Kroimy na mniejsze kawałki około 10-15 cm (ważne, by kawałki były dość cienkie w razie potrzeby pomóc sobie tłuczkiem do mięsa ;))
Każdy kawałek solimy, pieprzymy, przyprawiamy ziołami prowansalskimi i ostrą papryką.
Przyprawionego kurczaka owijamy plasterkami szynki lub boczku.
Rozgrzewamy w rondlu masło klarowane i układamy w nim mięso. Rumienimy z każdej strony, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. 
Dodajemy kawałki pomidorów z puszki, przecier pomidorowy i gotujemy tak około 10-15 min na małym ogniu od czasu do czasu mieszając i przewracając kurczaka na drugą stronę.
Pod koniec gotowania kroimy mozzarelle na plasterki, układamy na wierzchu, posypujemy ziołami prowansalskimi,bazylią i oregano, przykrywamy pokrywką. Dusimy około 2-3 min do roztopienia się sera.

Najlepiej podać z ryżem, lub lekką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.





Smacznego! :)



Komentarze

Prześlij komentarz