Ta odsłona kurczaka na dobre zagości w moim menu i jestem pewna, że po spróbowaniu w Twoim również :). To niesamowite jak przy pomocy paru składników można wyczarować tak aromatyczne danie, a robi się je naprawdę ekspresowo! :) Chyba każdy z nas lubi ser, pomidor i kurczaka, więc? pomysł na jutrzejszy obiad jak znalazł.
Składniki:
- filet z piersi kurczaka (podwójny)
- Opakowanie szynki szwardzwaldzkiej lub cienkie plastry wędzonego boczku
- ser mozzarella (cała kulka)
- puszka pomidorów b/s
- łyżka przecieru
- zioła prowansalskie
- 1/2 ły zeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- papryka w proszku słodka i ostra
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- masło klarowane
Przygotowanie:
Filet z kurczaka myjemy i pozbywamy się błonek.
Kroimy na mniejsze kawałki około 10-15 cm (ważne, by kawałki były dość cienkie w razie potrzeby pomóc sobie tłuczkiem do mięsa ;))
Każdy kawałek solimy, pieprzymy, przyprawiamy ziołami prowansalskimi i ostrą papryką.
Przyprawionego kurczaka owijamy plasterkami szynki lub boczku.
Rozgrzewamy w rondlu masło klarowane i układamy w nim mięso. Rumienimy z każdej strony, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodajemy kawałki pomidorów z puszki, przecier pomidorowy i gotujemy tak około 10-15 min na małym ogniu od czasu do czasu mieszając i przewracając kurczaka na drugą stronę.
Pod koniec gotowania kroimy mozzarelle na plasterki, układamy na wierzchu, posypujemy ziołami prowansalskimi,bazylią i oregano, przykrywamy pokrywką. Dusimy około 2-3 min do roztopienia się sera.
Najlepiej podać z ryżem, lub lekką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.
Smacznego! :)
Oh i ah :-) jutro już nie zdążę, ale moja Kochana pierwszy dzień 2017 r. zagości i on u mnie :-* Twoje kubki smakowe są perfect :-)
OdpowiedzUsuńtakie mięsko musi być przepyszne !
OdpowiedzUsuńpysznie!!!
OdpowiedzUsuńpysznie!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję 💋💋💋
OdpowiedzUsuń