Faszerowany filet z kurczaka w sosie własnym

Filet z kurczaka to bardzo wdzięczny temat, ze względu na swój delikatny smak i kruchość można podawać go w towarzystwie różnych składników i zawsze wypada świetnie!
W tym przepisie faszerowana jest pierś z kurczaka, ale polecam również pierś z indyka (jest większa, a co za tym idzie do środka wejdzie nam więcej smakowitego farszu:))
Ja miałam ochotę na farsz składający się z suszonych pomidorów, oliwek i kaparów. Jeśli Wam te składniki nie do końca odpowiadają polecam farsz z: serem feta i szpinakiem, serem i szynką lub pieczarkami i cebulką.



Składniki (na 2 porcje) :


  • Dwie pojedyncze piersi z kurczaka (lub indyka)
  • 4-5 plasterków suszonych pomidorów w oliwie
  • kilka kaparów 
  • kilka oliwek bez pestek
  • ser feta (opcjonalnie)
  • kostka rosołowa drobiowa lub drobiowo - warzywna
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • łyżka śmietany 18% do zup i sosów
  • pieprz, sól, słodka i ostra papryka w proszku
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżeczka musztardy
  • olej
  • nitka




Przygotowanie:


Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z błonek.
Grubszą część mięsa nacinamy poziomo z boku tworząc głęboką "kieszonkę".
Solimy, pieprzymy i posypujemy papryką z zewnątrz i wewnątrz mięsa.
Suszone pomidory, oliwki, kapary i ser kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy i wkładamy do "kieszonki". 
Jedną ręką przytrzymujemy mięso, a drugą zawijamy delikatnie nitką, tak by nic nam nie wyciekło z mięsa podczas duszenia.
W rondlu na rozgrzanym oleju umieszczamy mięso i podsmażamy na złoty kolor z każdej strony.
Gdy już mięso nam się zarumieniło wlewamy bulion (kostkę rosołową rozpuszczoną w 2 szklankach wody), przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku oraz ziołami prowansalskimi i dusimy mięso około godziny od czasu do czasu obracając na inny bok.
Wyciągamy mięso na talerz.
Do powstałego sosu dodajemy śmietanę i musztardę, dokładnie mieszamy i w razie potrzebny doprawiamy. Gdy sos będzie zbyt rzadki w 1/4 szklanki zimnej wody rozpuszczamy dwie łyżeczki mąki i wlewamy czekając, aż się zagotuje i zagęści.
Gdy mięso nam wystygnie delikatnie pozbywamy się nitek i dusimy w sosie jeszcze około 10-15 min.







Najlepiej smakuje podane z ryżem, tuczonymi ziemniakami lub frytkami :)


Komentarze

Prześlij komentarz