Filet z kurczaka to bardzo wdzięczny temat, ze względu na swój delikatny smak i kruchość można podawać go w towarzystwie różnych składników i zawsze wypada świetnie!
W tym przepisie faszerowana jest pierś z kurczaka, ale polecam również pierś z indyka (jest większa, a co za tym idzie do środka wejdzie nam więcej smakowitego farszu:))
Ja miałam ochotę na farsz składający się z suszonych pomidorów, oliwek i kaparów. Jeśli Wam te składniki nie do końca odpowiadają polecam farsz z: serem feta i szpinakiem, serem i szynką lub pieczarkami i cebulką.
Składniki (na 2 porcje) :
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z błonek.
Grubszą część mięsa nacinamy poziomo z boku tworząc głęboką "kieszonkę".
Solimy, pieprzymy i posypujemy papryką z zewnątrz i wewnątrz mięsa.
Suszone pomidory, oliwki, kapary i ser kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy i wkładamy do "kieszonki".
Jedną ręką przytrzymujemy mięso, a drugą zawijamy delikatnie nitką, tak by nic nam nie wyciekło z mięsa podczas duszenia.
W rondlu na rozgrzanym oleju umieszczamy mięso i podsmażamy na złoty kolor z każdej strony.
Gdy już mięso nam się zarumieniło wlewamy bulion (kostkę rosołową rozpuszczoną w 2 szklankach wody), przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku oraz ziołami prowansalskimi i dusimy mięso około godziny od czasu do czasu obracając na inny bok.
Wyciągamy mięso na talerz.
Do powstałego sosu dodajemy śmietanę i musztardę, dokładnie mieszamy i w razie potrzebny doprawiamy. Gdy sos będzie zbyt rzadki w 1/4 szklanki zimnej wody rozpuszczamy dwie łyżeczki mąki i wlewamy czekając, aż się zagotuje i zagęści.
Gdy mięso nam wystygnie delikatnie pozbywamy się nitek i dusimy w sosie jeszcze około 10-15 min.
Najlepiej smakuje podane z ryżem, tuczonymi ziemniakami lub frytkami :)
W tym przepisie faszerowana jest pierś z kurczaka, ale polecam również pierś z indyka (jest większa, a co za tym idzie do środka wejdzie nam więcej smakowitego farszu:))
Ja miałam ochotę na farsz składający się z suszonych pomidorów, oliwek i kaparów. Jeśli Wam te składniki nie do końca odpowiadają polecam farsz z: serem feta i szpinakiem, serem i szynką lub pieczarkami i cebulką.
Składniki (na 2 porcje) :
- Dwie pojedyncze piersi z kurczaka (lub indyka)
- 4-5 plasterków suszonych pomidorów w oliwie
- kilka kaparów
- kilka oliwek bez pestek
- ser feta (opcjonalnie)
- kostka rosołowa drobiowa lub drobiowo - warzywna
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- łyżka śmietany 18% do zup i sosów
- pieprz, sól, słodka i ostra papryka w proszku
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- łyżeczka musztardy
- olej
- nitka
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z błonek.
Grubszą część mięsa nacinamy poziomo z boku tworząc głęboką "kieszonkę".
Solimy, pieprzymy i posypujemy papryką z zewnątrz i wewnątrz mięsa.
Suszone pomidory, oliwki, kapary i ser kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy i wkładamy do "kieszonki".
Jedną ręką przytrzymujemy mięso, a drugą zawijamy delikatnie nitką, tak by nic nam nie wyciekło z mięsa podczas duszenia.
W rondlu na rozgrzanym oleju umieszczamy mięso i podsmażamy na złoty kolor z każdej strony.
Gdy już mięso nam się zarumieniło wlewamy bulion (kostkę rosołową rozpuszczoną w 2 szklankach wody), przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku oraz ziołami prowansalskimi i dusimy mięso około godziny od czasu do czasu obracając na inny bok.
Wyciągamy mięso na talerz.
Do powstałego sosu dodajemy śmietanę i musztardę, dokładnie mieszamy i w razie potrzebny doprawiamy. Gdy sos będzie zbyt rzadki w 1/4 szklanki zimnej wody rozpuszczamy dwie łyżeczki mąki i wlewamy czekając, aż się zagotuje i zagęści.
Gdy mięso nam wystygnie delikatnie pozbywamy się nitek i dusimy w sosie jeszcze około 10-15 min.
Najlepiej smakuje podane z ryżem, tuczonymi ziemniakami lub frytkami :)
Kapary i suszone pomidory do drobiu... poezja :-) moje smaki :-)
OdpowiedzUsuń