Makaron to zawsze świetny pomysł! Na obiad, lunch, znakomite danie na kolację dla dwojga, na pogaduchy z przyjaciółką. Warto mieć chociaż jeden sprawdzony przepis, który nie raz nas uratuje :)
Mówi się, że ilu kucharzy tyle przepisów na Carbonarę, jedne ze śmietanką inne bez.
Ja Wam dziś przesyłam swój przepis na Spaghetti Carbonara, który nigdy mnie nie zawiódł :)
Składniki:
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cedzimy.
Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy, aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na złoty kolor, na tłuszczu z boczku.
Do podsmażonej cebuli z powrotem dodajemy boczek. Zmniejszamy płomień palnika i dodajemy połowę śmietanki.
W osobnym naczyniu mieszamy żółtka i ser z drugą połową śmietanki, wlewamy na patelnię do reszty składników.
Solimy (ostrożnie, bo boczek i parmezan są słone) i pieprzymy (dość obficie) do smaku. Czekamy aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy do całości makaron i dokładnie mieszamy łącząc sos z makaronem.
Można udekorować bazylią lub świeżo mielonym pieprzem.
Mówi się, że ilu kucharzy tyle przepisów na Carbonarę, jedne ze śmietanką inne bez.
Ja Wam dziś przesyłam swój przepis na Spaghetti Carbonara, który nigdy mnie nie zawiódł :)
Składniki:
- 500 g makaronu Spaghetti (albo takiego jak lubicie najbardziej, u mnie dziś Tagliatelle)
- 300 g wędzonego boczku
- pół cebuli
- dwa ząbki czosnku
- 2 żółtka
- kubeczek śmietanki 30% (ok. 200 g)
- 50 g startego sera, najlepiej parmezanu
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cedzimy.
Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy, aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na złoty kolor, na tłuszczu z boczku.
Do podsmażonej cebuli z powrotem dodajemy boczek. Zmniejszamy płomień palnika i dodajemy połowę śmietanki.
W osobnym naczyniu mieszamy żółtka i ser z drugą połową śmietanki, wlewamy na patelnię do reszty składników.
Solimy (ostrożnie, bo boczek i parmezan są słone) i pieprzymy (dość obficie) do smaku. Czekamy aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy do całości makaron i dokładnie mieszamy łącząc sos z makaronem.
Można udekorować bazylią lub świeżo mielonym pieprzem.
:)
OdpowiedzUsuń