Zupa z kapusty na żeberkach

Przyznam się Wam, że uwielbiam intensywne smaki i uważam, że nie ma nic lepszego na jesienną szarugę niż smaczny i rozgrzewający kapuśniak! Smak tej zupy znam od dzieciństwa dlatego nie wyobrażam sobie, że mogłoby go tu zabraknąć ;)
Moja wersja to kapuśniak na żeberkach, ale można zrobić ją również na innej wędzonce lub bez mięsa.


Składniki:


  • 40 dag wędzonych żeberek
  • 10 dag  wędzonego boczku
  • ok. 0,5 kg kiszonej kapusty
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1,2 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • słodka papryka w proszku do smaku
  • pieprz, sól do smaku



Przygotowanie:


Wcześniej umyte i pokrojone na mniejsze kawałki żeberka zalewamy zimną wodą (około 2 l w zależności jaką gęstość zupy lubcie), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na małym ogniu ok. 30-40 min.
Do mięsa dodajemy włoszczyznę i gotujemy do miękkości.
Kapustę szatkujemy dodajemy do wywaru i gotujemy, aż będzie miękka.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ( nie musi być drobna, ważne żeby kostki były mniej więcej takiej samej wielkości). Dodajemy do kapusty i gotujemy kolejne 20 min, aż będą miękkie.
Boczek z cebulą lekko przysmażamy na patelni i dodajemy do zupy.
Włoszczyznę i mięso wyjmujemy z garnka. Marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach i ponownie dodajemy do zupy.
Dodajemy przecier pomidorowy, pieprz, sól, słodką paprykęi majeranek do smaku.











Komentarze