Przyznam się Wam, że uwielbiam intensywne smaki i uważam, że nie ma nic lepszego na jesienną szarugę niż smaczny i rozgrzewający kapuśniak! Smak tej zupy znam od dzieciństwa dlatego nie wyobrażam sobie, że mogłoby go tu zabraknąć ;)
Moja wersja to kapuśniak na żeberkach, ale można zrobić ją również na innej wędzonce lub bez mięsa.
Składniki:
Wcześniej umyte i pokrojone na mniejsze kawałki żeberka zalewamy zimną wodą (około 2 l w zależności jaką gęstość zupy lubcie), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na małym ogniu ok. 30-40 min.
Moja wersja to kapuśniak na żeberkach, ale można zrobić ją również na innej wędzonce lub bez mięsa.
Składniki:
- 40 dag wędzonych żeberek
- 10 dag wędzonego boczku
- ok. 0,5 kg kiszonej kapusty
- włoszczyzna
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 1,2 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- 2 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- słodka papryka w proszku do smaku
- pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Wcześniej umyte i pokrojone na mniejsze kawałki żeberka zalewamy zimną wodą (około 2 l w zależności jaką gęstość zupy lubcie), dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na małym ogniu ok. 30-40 min.
Do mięsa dodajemy włoszczyznę i gotujemy do miękkości.
Kapustę szatkujemy dodajemy do wywaru i gotujemy, aż będzie miękka.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ( nie musi być drobna, ważne żeby kostki były mniej więcej takiej samej wielkości). Dodajemy do kapusty i gotujemy kolejne 20 min, aż będą miękkie.
Boczek z cebulą lekko przysmażamy na patelni i dodajemy do zupy.
Włoszczyznę i mięso wyjmujemy z garnka. Marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach i ponownie dodajemy do zupy.
Dodajemy przecier pomidorowy, pieprz, sól, słodką paprykęi majeranek do smaku.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ( nie musi być drobna, ważne żeby kostki były mniej więcej takiej samej wielkości). Dodajemy do kapusty i gotujemy kolejne 20 min, aż będą miękkie.
Boczek z cebulą lekko przysmażamy na patelni i dodajemy do zupy.
Włoszczyznę i mięso wyjmujemy z garnka. Marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach i ponownie dodajemy do zupy.
Dodajemy przecier pomidorowy, pieprz, sól, słodką paprykęi majeranek do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz