Naleśniki

Parę dni chodzą mi po głowie krokiety z mięsem :) Dzisiaj miałam troszkę więcej czasu, więc w końcu zabrałam się za ich robienie. W miedzy czasie wrzucam szybko przepis na uniwersalne naleśniki. Uniwersalne, bo można je podawać i na słodko, np z dżemem, czy nutellą i bananami, jak jak i na wytrawnie, np z farszem meksykańskim. :)



Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • olej



Przygotowanie:


Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy mleko i wodę, wbijamy jajka i dodajemy łyżkę oleju. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
Na rozgrzaną patelnię (najlepiej teflonową) wlewamy odrobinę oleju, a jego nadmiar ścieramy ręcznikiem papierowym. Wlewamy ciasto i poruszając patelnią rozprowadzamy je. Po kilku sekundach odwracamy na drugą stronę.






Komentarze