Meksykański czwartek  

Dzisiaj coś dla miłośników kuchni meksykańskiej! Pyszne i aromatyczne klopsiki w sosie Taco.
Taco to jeden z najpopularniejszych meksykańskich sosów, już dziś może być na Twoim talerzu :) Można podawać go na sto różnych sposobów, może również służyć za świetni dip.
Danie jest bardzo proste w wykonaniu i gwarantuję, że smak Was zaskoczy. 
No to... zaczynamy?



Składniki:


Do klopsików:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • ząbek czosnku
  • pieprz, sól, słodka i ostra papryka w proszku.

Do sosu:

  • pomidory w puszcze
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • płaska łyżeczka kolendry
  • płaska łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki


Przygotowanie:


Mięso mielone przekładamy do miski. Cebulę i czosnek drobno siekamy i dodajemy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki i 1/3 łyżeczki ostrej papryki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy mięso bardzo dokładnie.
Formujemy małe kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Przysmażamy z każdej strony.
Kroimy cebulę i papryki w kosteczkę i dodajemy do mięsa, lekko przysmażając. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy do mięsa.







Dodajemy przecier pomidorowy, kolendrę, kmin rzymski i papryki w proszku. Dusimy na małym ogniu ok. 30 min.






Klopsiki podajemy w towarzystwie ryżu lub makaronu.
Po wierzchu posypujemy pietruszką.





SMACZNEGO !

Komentarze