Dzisiaj coś dla miłośników kuchni meksykańskiej! Pyszne i aromatyczne klopsiki w sosie Taco.
Taco to jeden z najpopularniejszych meksykańskich sosów, już dziś może być na Twoim talerzu :) Można podawać go na sto różnych sposobów, może również służyć za świetni dip.
Danie jest bardzo proste w wykonaniu i gwarantuję, że smak Was zaskoczy.
No to... zaczynamy?
Do klopsików:
Do sosu:
Mięso mielone przekładamy do miski. Cebulę i czosnek drobno siekamy i dodajemy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki i 1/3 łyżeczki ostrej papryki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy mięso bardzo dokładnie.
Formujemy małe kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Przysmażamy z każdej strony.
Kroimy cebulę i papryki w kosteczkę i dodajemy do mięsa, lekko przysmażając. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy do mięsa.
Dodajemy przecier pomidorowy, kolendrę, kmin rzymski i papryki w proszku. Dusimy na małym ogniu ok. 30 min.
Klopsiki podajemy w towarzystwie ryżu lub makaronu.
Po wierzchu posypujemy pietruszką.
SMACZNEGO !
Taco to jeden z najpopularniejszych meksykańskich sosów, już dziś może być na Twoim talerzu :) Można podawać go na sto różnych sposobów, może również służyć za świetni dip.
Danie jest bardzo proste w wykonaniu i gwarantuję, że smak Was zaskoczy.
No to... zaczynamy?
Składniki:
Do klopsików:
- 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- ząbek czosnku
- pieprz, sól, słodka i ostra papryka w proszku.
Do sosu:
- pomidory w puszcze
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- łyżka przecieru pomidorowego
- płaska łyżeczka kolendry
- płaska łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
Przygotowanie:
Mięso mielone przekładamy do miski. Cebulę i czosnek drobno siekamy i dodajemy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki i 1/3 łyżeczki ostrej papryki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy mięso bardzo dokładnie.
Formujemy małe kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Przysmażamy z każdej strony.
Kroimy cebulę i papryki w kosteczkę i dodajemy do mięsa, lekko przysmażając. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy do mięsa.
Dodajemy przecier pomidorowy, kolendrę, kmin rzymski i papryki w proszku. Dusimy na małym ogniu ok. 30 min.
Klopsiki podajemy w towarzystwie ryżu lub makaronu.
Po wierzchu posypujemy pietruszką.
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz