Krokiety z mięsem, czy kapustą i grzybami to nie tylko pomyśl na super obiad, ale i pomysł na kolację w gronie znajomych, a jak wiadomo karnawał się zbliża... ;), więc tutaj przesyłam Wam małą ściągę, jeśli goście zaproszeni, a menu w rozsypce :)
Krokiety wcale nie muszę być aż tak pracochłonne, naleśniki spokojnie można usmażyć sobie dzień wcześniej, a w dzień ich podania zająć się już tylko farszem i smażeniem.
Składniki:
Na naleśniki:
Krokiety wcale nie muszę być aż tak pracochłonne, naleśniki spokojnie można usmażyć sobie dzień wcześniej, a w dzień ich podania zająć się już tylko farszem i smażeniem.
Składniki:
Na naleśniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 0,5 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- olej
Na farsz:
- 300-400 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanego wołowego, drobiowego)
- 1 chochla bulionu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 płaska łyżeczka majeranku
Do panierowania:
- 2 jajka
- bułka tarta
Przygotowanie:
Zaczynamy od naleśników. Składniki potrzebne do przygotowania naleśników łączymy ze sobą w misce, miksujemy i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Mięso gotujemy, mielimy na maszynce.
Cebule i czosnek siekamy w drobną kostkę, szklimy na złoty kolor na odrobinie oleju i dodajemy do mięsa.
Do mięsa wlewamy bulion, łyżkę oleju, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką w proszku.
Farsz wstawiamy na palnik z delikatnym płomieniem i mieszamy do połączenia się wszystkich składników przez kilka minut, odstawiamy na bok.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz, składamy boki do środka i zwijamy w rulonik lub kopertę.
Panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety z obu stron na brązowy kolor.
Najlepiej podawać z kubkiem gorącego barszczu czerwonego.
oj.. zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuń