Idąc w rytm zasady, że w prostocie siła - dzisiaj na obiad były kotlety mielone :) może u Was pojawią się w jutrzejszym menu? U mnie bardzo często goszczą na stole, bo to jeden z moich ulubionych tradycyjnych obiadów. Kotlety można robić również z dodatkiem tartego sera, czy pieczarek wszystko zależy od Was, ja pozostaję wierna klasyce. :)
Składniki:
Przygotowanie:
Bułkę moczymy w mleku ok. 10 min.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, wbijamy jajko.
Bułkę odsączamy z mleka i dodajemy do mięsa wraz z solą, pieprzem, słodką papryką i 3 łyżkami bułki tartej. Mięso wyrabiamy parę minut, czym dłużej tym kotlety będą lepsze.
Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem.
Smażymy z obu stron na brązowy kolor.
Podajemy z ziemniakami i buraczkami lub w towarzystwie marchewki z groszkiem :)
Bon Appetit! ;)
Składniki:
- 0,5 kg dobrego mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
- 1 bułka (może być czerstwa)
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- jajko
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka pieprzu
- płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- mleko do namoczenia bułki
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Bułkę moczymy w mleku ok. 10 min.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, wbijamy jajko.
Bułkę odsączamy z mleka i dodajemy do mięsa wraz z solą, pieprzem, słodką papryką i 3 łyżkami bułki tartej. Mięso wyrabiamy parę minut, czym dłużej tym kotlety będą lepsze.
Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem.
Smażymy z obu stron na brązowy kolor.
Podajemy z ziemniakami i buraczkami lub w towarzystwie marchewki z groszkiem :)
Bon Appetit! ;)
Szybki, prosty i bardzo smaczny obiad :-)
OdpowiedzUsuńmelduję,że mielone z tego przepisu wyszły mi extra puste talerze polecam przepis.Ja już zawsze będę robiła mielone według tego przepisu,dziękuję!!!
OdpowiedzUsuńto ja dziękuję!! :*
OdpowiedzUsuń