Kluski z mięsem lub inaczej pyzy z mięsem okraszone skwarkami i zeszkloną cebulką mMmMm... niebo w gębie! Świetny przepis na smaczny i syty obiad i wbrew pozorom bardzo prosty przepis, który umilił mi i mojej mamie piątkowe południe. Wyszło nam przepysznie, więc postanowiłam się z Wami nim podzielić:
Składniki:
Na kluski:
Przygotowanie:
Ciasto na kluski:
Robimy według tradycyjnego przepisu na kluski podawane do obiadu.
Kliknij -> Przepis na kluski
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i mąkę w proporcji 4/1 i wyrabiamy ciasto.
Farsz:
Mięso mielone smażymy na odrobinie oleju, po wystygnięciu mielimy w maszynce.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, szklimy na złoty kolor i dodajemy do mięsa.
Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy.
Farsz nie może być zbyt suchy i zbyt rzadki.
Z masy ziemniaczanej odrywamy mniejsze kawałki, formujemy małe placki, spłaszczamy ręką, nakładamy farsz. Boki zalepiamy i formujemy zgrabne kluski.
Wrzucamy do wrzącej i osolonej wody.
Kluski gotujemy jeszcze około 5 min (zależy od wielkości kluseczek) od wypłynięcia na wierzch (najlepiej w trakcie gotowanie wyłowić jedną, przeciąć na pół i sprawdzić, czy nie jest w środku surowa).
Kluski podajemy z zeszkloną cebulką i przyrumienionym boczkiem. :)
Składniki:
Na kluski:
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- jajko
Na farsz:
- 300 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanego wołowe, drobiowe)
- 2 cebule
- 1/2 chochli bulionu
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej
Dodatkowo:
- 1 cebula
- 100 g boczku
Przygotowanie:
Ciasto na kluski:
Robimy według tradycyjnego przepisu na kluski podawane do obiadu.
Kliknij -> Przepis na kluski
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i mąkę w proporcji 4/1 i wyrabiamy ciasto.
Farsz:
Mięso mielone smażymy na odrobinie oleju, po wystygnięciu mielimy w maszynce.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, szklimy na złoty kolor i dodajemy do mięsa.
Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy.
Farsz nie może być zbyt suchy i zbyt rzadki.
Z masy ziemniaczanej odrywamy mniejsze kawałki, formujemy małe placki, spłaszczamy ręką, nakładamy farsz. Boki zalepiamy i formujemy zgrabne kluski.
Wrzucamy do wrzącej i osolonej wody.
Kluski gotujemy jeszcze około 5 min (zależy od wielkości kluseczek) od wypłynięcia na wierzch (najlepiej w trakcie gotowanie wyłowić jedną, przeciąć na pół i sprawdzić, czy nie jest w środku surowa).
Kluski podajemy z zeszkloną cebulką i przyrumienionym boczkiem. :)
ymmm Wyglądają obłędnie zachęcająco :-) pycha..
OdpowiedzUsuń