Kluski z mięsem

Kluski z mięsem lub inaczej pyzy z mięsem okraszone skwarkami i zeszkloną cebulką mMmMm... niebo w gębie! Świetny przepis na smaczny i syty obiad i wbrew pozorom bardzo prosty przepis, który umilił mi i mojej mamie piątkowe południe. Wyszło nam przepysznie, więc postanowiłam się z Wami nim podzielić:




Składniki:


Na kluski:
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • jajko

Na farsz:
  • 300 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanego wołowe, drobiowe)
  • 2 cebule
  • 1/2 chochli bulionu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz 
  • olej

Dodatkowo:
  • 1 cebula
  • 100 g boczku



Przygotowanie:


Ciasto na kluski: 
Robimy według tradycyjnego przepisu na kluski podawane do obiadu. 
 Kliknij -> Przepis na kluski 
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i mąkę w proporcji 4/1 i wyrabiamy ciasto.
Farsz:
Mięso mielone smażymy na odrobinie oleju, po wystygnięciu mielimy w maszynce.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, szklimy na złoty kolor i dodajemy do mięsa.
Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy.
Farsz nie może być zbyt suchy i zbyt rzadki.
Z masy ziemniaczanej odrywamy mniejsze kawałki, formujemy małe placki, spłaszczamy ręką, nakładamy farsz. Boki zalepiamy i formujemy zgrabne kluski.
Wrzucamy do wrzącej i osolonej wody.
Kluski gotujemy jeszcze około 5 min (zależy od wielkości kluseczek) od wypłynięcia na wierzch (najlepiej w trakcie gotowanie wyłowić jedną, przeciąć na pół i sprawdzić, czy nie jest w środku surowa).






Kluski podajemy z zeszkloną cebulką i przyrumienionym boczkiem. :)







Komentarze

Prześlij komentarz