Gołąbki

Co powiecie na gołąbki w aromatycznym sosie pomidorowym? Uuuuuwielbiam! Oczywiście najbardziej te, które robi moja mama, ale cóż... chyba pora i na mój przepis :) Tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem są owinięte w białą kapustę, ja dziś postanowiłam zrobić z włoską kapustą i przyznam i wyszły świetnie :) Może spróbujecie? ;)




Składniki do gołąbków:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki)
  • duża główka włoskiej kapusty (może być kapusta biała)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • torebka ryżu



Składniki do sosu:

  • 1 l bulionu
  •  1cebula
  • pomidory w puszce
  • 3 łyki śmietany 18% do zup i sosów
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 3 łyżki mąki pszennej (do zagęszczenia sosu)



Przygotowanie:

Gotujemy ryż al dente. Cedzimy na sitku, odstawiamy do ostygnięcia.
Siekamy drobno cebulę i szklimy na złoty kolor.
Mięso przekładamy do miski dodajemy zeszkloną cebulę, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, ryż, przyprawy i dokładnie ze sobą mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Oddzielamy liście sałaty od główki (zostawiamy kilka surowych, mogą być podarte) i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Parzymy liście około 10 min (aż będą miękkie i podatne na formowanie).
Po ostygnięciu liści wykrawamy z nich zgrubienia i nakładamy łyżką farsz na liście.




Składamy boki do środka tak, by farsz nie wypłynął podczas duszenia i zawijamy w ruloniki.
Garnek w którym będziemy dusić gołąbki wyścielamy na dnie i po bokach liśćmi, które zostały wcześniej odłożone.
Układamy w nim ciasno gołąbki i zalewamy bulionem dodając liście laurowe i ziele angielskie.






Gołąbki przykrywamy 2 liśćmi sałaty, pokrywką i dusimy na małym ogniu przez ok. 1,5 godz.
Po upływie czasu wyciągamy gołąbki na talerz.
Z wywaru który został robimy sos.
Dodajemy przecier pomidorowy, pomidory w puszcze, wszystkie przyprawy, śmietanę i miksujemy blenderem. 
Doprowadzamy do wrzenia.
Siekamy drobno cebulę, szklimy na patelni i dodajemy do sosu.
W szklance mieszamy mąkę z zimną wodą i powoli zagęszczamy sos.
Gołąbki z powrotem wkładamy do sosu i dusimy jeszcze 10 min.

Danie gotowe do podania! :)









Komentarze