Co powiecie na gołąbki w aromatycznym sosie pomidorowym? Uuuuuwielbiam! Oczywiście najbardziej te, które robi moja mama, ale cóż... chyba pora i na mój przepis :) Tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem są owinięte w białą kapustę, ja dziś postanowiłam zrobić z włoską kapustą i przyznam i wyszły świetnie :) Może spróbujecie? ;)
Przygotowanie:
Składniki do gołąbków:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki)
- duża główka włoskiej kapusty (może być kapusta biała)
- 1 jajko
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- torebka ryżu
Składniki do sosu:
- 1 l bulionu
- 1cebula
- pomidory w puszce
- 3 łyki śmietany 18% do zup i sosów
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 3 łyżki mąki pszennej (do zagęszczenia sosu)
Przygotowanie:
Gotujemy ryż al dente. Cedzimy na sitku, odstawiamy do ostygnięcia.
Siekamy drobno cebulę i szklimy na złoty kolor.
Mięso przekładamy do miski dodajemy zeszkloną cebulę, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, ryż, przyprawy i dokładnie ze sobą mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Oddzielamy liście sałaty od główki (zostawiamy kilka surowych, mogą być podarte) i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Parzymy liście około 10 min (aż będą miękkie i podatne na formowanie).
Po ostygnięciu liści wykrawamy z nich zgrubienia i nakładamy łyżką farsz na liście.
Składamy boki do środka tak, by farsz nie wypłynął podczas duszenia i zawijamy w ruloniki.
Garnek w którym będziemy dusić gołąbki wyścielamy na dnie i po bokach liśćmi, które zostały wcześniej odłożone.
Układamy w nim ciasno gołąbki i zalewamy bulionem dodając liście laurowe i ziele angielskie.
Gołąbki przykrywamy 2 liśćmi sałaty, pokrywką i dusimy na małym ogniu przez ok. 1,5 godz.
Po upływie czasu wyciągamy gołąbki na talerz.
Z wywaru który został robimy sos.
Dodajemy przecier pomidorowy, pomidory w puszcze, wszystkie przyprawy, śmietanę i miksujemy blenderem.
Doprowadzamy do wrzenia.
Siekamy drobno cebulę, szklimy na patelni i dodajemy do sosu.
W szklance mieszamy mąkę z zimną wodą i powoli zagęszczamy sos.
Gołąbki z powrotem wkładamy do sosu i dusimy jeszcze 10 min.
Danie gotowe do podania! :)
Garnek w którym będziemy dusić gołąbki wyścielamy na dnie i po bokach liśćmi, które zostały wcześniej odłożone.
Układamy w nim ciasno gołąbki i zalewamy bulionem dodając liście laurowe i ziele angielskie.
Gołąbki przykrywamy 2 liśćmi sałaty, pokrywką i dusimy na małym ogniu przez ok. 1,5 godz.
Po upływie czasu wyciągamy gołąbki na talerz.
Z wywaru który został robimy sos.
Dodajemy przecier pomidorowy, pomidory w puszcze, wszystkie przyprawy, śmietanę i miksujemy blenderem.
Doprowadzamy do wrzenia.
Siekamy drobno cebulę, szklimy na patelni i dodajemy do sosu.
W szklance mieszamy mąkę z zimną wodą i powoli zagęszczamy sos.
Gołąbki z powrotem wkładamy do sosu i dusimy jeszcze 10 min.
Danie gotowe do podania! :)
Komentarze
Prześlij komentarz