Duńska zupa, a raczej duński krem z porów to pyszna i rozgrzewająca zupa, idealna na dzisiejszą aurę za oknem.
Krem z porów to bardzo wdzięczny temat, prosto, szybko i smacznie, aromatycznie, a zarazem delikatnie :) Jeśli przejadła Wam się np. ''pomidorowa'', spróbujcie koniecznie ! ;)
Składniki:
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło. Pozbywamy się z pora liści zostawiamy tylko białą i jasnozieloną część. Kroimy w drobne talarki. Cebulę obiecamy, siekamy w piórka i razem z porem dodajemy na patelnię.
Ziemniaki i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli i pora.
Dusimy wszystko razem około 10 min, uważając by się nie przypiekło ( w razie potrzeby dolać odrobinę wody).
Dodajemy bulion i dusimy ok. 20 min, aż zmiękną ziemniaki.
Do zupy dodajemy serek topiony i śmietanę.
Zupę dokładnie miksujemy blenderem, aż powstanie konsystencja kremu.
Dodajemy majeranek oraz gałkę muszkatołową.
Pieprzymy i solimy do smaku.
Ser i szynkę kroimy w cienkie słupki i posypujemy każdą porcję zupy na talerzu.
Krem podajemy z grzankami.
....i gotowe! ;)
Krem z porów to bardzo wdzięczny temat, prosto, szybko i smacznie, aromatycznie, a zarazem delikatnie :) Jeśli przejadła Wam się np. ''pomidorowa'', spróbujcie koniecznie ! ;)
Składniki:
- 2 średnie pory
- 2 średnie cebule
- 2 ziemniaki (opcjonalnie)
- ząbek czosnku
- śmietankowy serek topiony (najlepiej 100 g)
- dwie łyżki śmietany 18% do zup
- 100 g sera
- 100 g szynki
- 1 l bulionu warzywnego
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka majeranku
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło. Pozbywamy się z pora liści zostawiamy tylko białą i jasnozieloną część. Kroimy w drobne talarki. Cebulę obiecamy, siekamy w piórka i razem z porem dodajemy na patelnię.
Ziemniaki i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli i pora.
Dusimy wszystko razem około 10 min, uważając by się nie przypiekło ( w razie potrzeby dolać odrobinę wody).
Dodajemy bulion i dusimy ok. 20 min, aż zmiękną ziemniaki.
Do zupy dodajemy serek topiony i śmietanę.
Zupę dokładnie miksujemy blenderem, aż powstanie konsystencja kremu.
Dodajemy majeranek oraz gałkę muszkatołową.
Pieprzymy i solimy do smaku.
Ser i szynkę kroimy w cienkie słupki i posypujemy każdą porcję zupy na talerzu.
Krem podajemy z grzankami.
....i gotowe! ;)
Świetny pomysł na zimne dni.. moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńRównież lubię takie zupy :)
OdpowiedzUsuńaromatyczna musi być,muszę się skusić:)
OdpowiedzUsuńPolecam! Szczególnie w tak mroźne dni 😊
OdpowiedzUsuń