Duńska zupa z porów

Duńska zupa, a raczej duński krem z porów to pyszna i rozgrzewająca zupa, idealna na dzisiejszą aurę za oknem.
Krem z porów to bardzo wdzięczny temat, prosto, szybko i smacznie, aromatycznie, a zarazem delikatnie :) Jeśli przejadła Wam się  np. ''pomidorowa'', spróbujcie koniecznie ! ;)




Składniki:

  • 2 średnie pory
  • 2 średnie cebule
  • 2 ziemniaki (opcjonalnie)
  • ząbek czosnku
  • śmietankowy serek topiony (najlepiej 100 g)
  • dwie łyżki śmietany 18% do zup
  • 100 g sera
  • 100 g szynki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła klarowanego



Przygotowanie:


Na patelni rozpuszczamy masło. Pozbywamy się z pora liści zostawiamy tylko białą i jasnozieloną część. Kroimy w drobne talarki. Cebulę obiecamy, siekamy w piórka i razem z porem dodajemy na patelnię.
Ziemniaki i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do cebuli i pora.
Dusimy wszystko razem około 10 min, uważając by się nie przypiekło ( w razie potrzeby dolać odrobinę wody).




Dodajemy bulion i dusimy ok. 20 min, aż zmiękną ziemniaki.
Do zupy dodajemy serek topiony i śmietanę.
Zupę dokładnie miksujemy blenderem, aż powstanie konsystencja kremu.
Dodajemy majeranek oraz gałkę muszkatołową.
Pieprzymy i solimy do smaku.
Ser i szynkę kroimy w cienkie słupki i posypujemy każdą porcję zupy na talerzu.
Krem podajemy z grzankami.
                                                          ....i gotowe! ;)








Komentarze

Prześlij komentarz