Chilli con Carne

Dziś podam przepis, na uwaga, uwaga... moje popisowe danie (podobno :P) Chilli con Carne to moja ulubiona potrawa/przystawka z mięsa mielonego. Można ją wykorzystać na 100 sposobów. Jako przystawka z nachos'ami (UWIELBIAM) lub krakersami, jako farsz do wytrawnych naleśników z ciepłą bagietką, czy w formie mini kanapeczek. Do wyboru do koloru :) Ważne jest też, że to danie jednogarnkowe, więc sprawdzi się np. na imprezę, robiąc sobie wcześniej, a później tylko podgrzewając.
Osobiście uważam, że z każdym podgrzaniem lepiej smakuje :)



Składniki:


  •  0,5 kg mięsa mielonego wołowego (u mnie dziś z łopatki)
  • 1 duża cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • pomidory w puszce (opcjonalnie)
  • sól
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka chilli w proszku
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki pieprzu Cayenne
  • pół łyżeczki kolendry
  • olej



Przygotowanie:


Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Cebulę siekamy w piórka, czosnek w drobną kosteczkę i podsmażamy. Mięso dodajemy do cebuli i przysmażamy na brązowy kolor, dodając przecier pomidorowy, kmin, słodką paprykę, paprykę chilli, oregano i pieprz Cayenne. Dokładnie mieszamy.
Wlewamy pół szklanki wody. Dusimy 30-40 min od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy kukurydzę, fasolę i jeśli mamy to pomidory w puszce. Dusimy kolejne 15 min.
Na końcu solimy do smaku,
Podajemy z ryżem, ciepłym pieczywem lub kawałkami tortilli.







Smacznego :)



Komentarze

Prześlij komentarz