Dziś podam przepis, na uwaga, uwaga... moje popisowe danie (podobno :P) Chilli con Carne to moja ulubiona potrawa/przystawka z mięsa mielonego. Można ją wykorzystać na 100 sposobów. Jako przystawka z nachos'ami (UWIELBIAM) lub krakersami, jako farsz do wytrawnych naleśników z ciepłą bagietką, czy w formie mini kanapeczek. Do wyboru do koloru :) Ważne jest też, że to danie jednogarnkowe, więc sprawdzi się np. na imprezę, robiąc sobie wcześniej, a później tylko podgrzewając.
Osobiście uważam, że z każdym podgrzaniem lepiej smakuje :)
Składniki:
Osobiście uważam, że z każdym podgrzaniem lepiej smakuje :)
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego (u mnie dziś z łopatki)
- 1 duża cebula
- dwa ząbki czosnku
- pół puszki kukurydzy
- pół puszki czerwonej fasoli
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- pomidory w puszce (opcjonalnie)
- sól
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- łyżeczka chilli w proszku
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki pieprzu Cayenne
- pół łyżeczki kolendry
- olej
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Cebulę siekamy w piórka, czosnek w drobną kosteczkę i podsmażamy. Mięso dodajemy do cebuli i przysmażamy na brązowy kolor, dodając przecier pomidorowy, kmin, słodką paprykę, paprykę chilli, oregano i pieprz Cayenne. Dokładnie mieszamy.
Wlewamy pół szklanki wody. Dusimy 30-40 min od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy kukurydzę, fasolę i jeśli mamy to pomidory w puszce. Dusimy kolejne 15 min.
Na końcu solimy do smaku,
Podajemy z ryżem, ciepłym pieczywem lub kawałkami tortilli.
Smacznego :)
Jadłam osobiście i bardzo mi smakowało,pyyycha!
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję 💟
OdpowiedzUsuń