Bigos to staropolskie danie, zna je każdy, a dziś przedstawię Wam mój prosty przepis dzięki któremu każdy będzie go potrafił również zrobić. Jest kilka wersji bigosu, każda gospodyni ma swój własny, sprawdzony przepis, można zrobić na żeberkach, z suszonymi śliwkami, czy grzybami. Moja wersja jest bardzo uproszczona (co obala stwierdzenie, że robienie bigosu jest bardzo czasochłonne), więc może zacznij od niej, a później modyfikuj po swojemu :). Podstawą zrobienia dobrego bigosu jest mięso, kiełbasa. Warto wybrać najsmaczniejsze, dość tłuste, a najlepiej wędzone, bo od tego zależy aromat dania :) Dość wstępu, zaczynamy!
Składniki:
Przygotowanie:
Kiszoną kapustę odsączamy z nadmiaru kwasu i w garnku zalewamy wodą tak, by została przykryta.
W drugim garnuszku umieszczamy poszatkowaną białą kapustę i tak samo zalewamy wodą. Obie kapusty gotujemy do miękkości.
Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, cebulę w piórka i smażymy na patelni.
Gdy kapusty są ugotowane, odsączamy je z nadmiaru wody (zostawiamy na dnie trochę wody, żeby bigos się nie przypalił podczas duszenia) i łączymy je ze sobą dodając kiełbasę, boczek, cebulę, drobno posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, słodką i ostrą paprykę, sól, pieprz i przecier pomidorowy. Dokładnie ze sobą mieszamy i dusimy około 20-30 min od czasu do czasu mieszając
Należy pamiętać o tym, że z każdym następnym podgrzaniem bigos będzie smaczniejszy, smaki muszą się dokładnie "przegryźć" :) Spokojnie możemy przechowywać go kilka dni w lodówce.
Bigos najlepiej podać ze świeżym chlebem.
Składniki:
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 0,5 kg białej kapusty
- 3 duże cebule
- 150 g wędzonego boczku
- 4 kawałki dość sporej kiełbasy (czym więcej rodzai tym lepiej)
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- pół łyżeczki majeranku
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kiszoną kapustę odsączamy z nadmiaru kwasu i w garnku zalewamy wodą tak, by została przykryta.
W drugim garnuszku umieszczamy poszatkowaną białą kapustę i tak samo zalewamy wodą. Obie kapusty gotujemy do miękkości.
Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, cebulę w piórka i smażymy na patelni.
Gdy kapusty są ugotowane, odsączamy je z nadmiaru wody (zostawiamy na dnie trochę wody, żeby bigos się nie przypalił podczas duszenia) i łączymy je ze sobą dodając kiełbasę, boczek, cebulę, drobno posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, słodką i ostrą paprykę, sól, pieprz i przecier pomidorowy. Dokładnie ze sobą mieszamy i dusimy około 20-30 min od czasu do czasu mieszając
Należy pamiętać o tym, że z każdym następnym podgrzaniem bigos będzie smaczniejszy, smaki muszą się dokładnie "przegryźć" :) Spokojnie możemy przechowywać go kilka dni w lodówce.
Bigos najlepiej podać ze świeżym chlebem.
Komentarze
Prześlij komentarz