Surówka z młodej kapusty

Uwielbiam ten sezon kiedy zaczynają się pojawiać soczyste, świeże warzywa i owoce... Kiedy zaczyna się czas na pomidory malinowe, szparagi, młodą kapustę... Mmm.. wszystko jest pachnące, kuszące i lekkie, a do kuchni znowu zawitają kolory :) Dzisiaj do obiadu postanowiłam zrobić kolorową surówkę z młodej kapusty. Wygląda obłędnie, a do tego jest ekspresowa w przygotowaniu i całkiem niedroga :) świetnie komponuje się również z mięsem z grilla, a przecież sezon grillowy trwa. Spróbujecie?



Składniki:

  • 1/2 główki młodej białej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie)
  • 1/2 zielonego ogórka 
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz (lub mieszanka przypraw do sosu ogrodowego)
  • szczypta cukru
  • kilka kropelek wyciśniętej cytryny
  • 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie)


Przygotowanie:


Kapustę obieramy z liści zewnętrznych (odrzucamy je) i drobno siekamy.
Paprykę, ogórek i pomidor kroimy drobno w kosteczkę i dodajemy do kapusty.
Koperek siekamy, a marchewkę trzemy na tarce o grubych oczach i dodajemy do warzyw.
(Jeśli mamy mieszankę gotowego sosu to dodajemy do warzyw wg przepisu dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników i gotowe.) Warzywa kropimy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy szczyptę cukru i oliwę z oliwek. Dodajemy majonez jeśli wybraliśmy tą opcję i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

*Jeśli chcemy przygotować surówkę wcześniej, można w misce przygotować warzywa, a tuż przed podaniem skropić cytryną, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i oliwą, by surówka nam się nie rozmoczyła.




Komentarze

  1. lekka wiosenna i smaczna super i do wszystkiego pasuje,super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis wypròbowany surówka moje smaki kapustno-warzywna:)mojej koleżance również bardzo smakowała będę robić ją częściej!

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie schrupię Kochana j.g

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz